B-vitamiinit

Vesiliukoisia B-vitamiineja on kahdeksan: B1-vitamiini (tiamiini), B2-vitamiini (riboflaviini), B3-vitamiini (niasiini), B5-vitamiini (pantoteenihappo), B6-vitamiini (pyridoksiini), foolihappo (folaatti), B12-vitamiini ja biotiini. B-vitamiineja tarvitaan mm. vastustuskyvyn ylläpitoon, energia-aineenvaihduntaan, punasolujen muodostukseen, väsymyksen ja uupumuksen ehkäisyyn sekä hermoston, ihon ja hiusten normaaliin toimintaan.

B-vitamiinien lähteet ruokavaliossa vaihtelevat riippuen B-vitamiinista. Esimerkiksi foolihappoa on runsaasti tummanvihreissä vihanneksissa, perunassa, palkokasveissa ja täysjyvätuotteissa ja riboflaviinia eli B2-vitamiinia maitotuotteissa, lihassa ja täysjyväviljassa. B12-vitamiinia taas saa vain eläinkunnan tuotteista eli lihasta, kalasta ja maitotuotteista.

Tietoa eri B-vitamiineista

B12-vitamiini

B12-vitamiini, eli kobalamiini on kaikista suurin ja monimutkaisin vitamiini. B12-vitamiini on välttämätön veren valko-ja punasolujen muodostuksessa sekä hermosolujen ja proteiinien muodostuksessa.

Lue lisää B12-vitamiinista

B2-vitamiini (riboflaviini)

B2-vitamiini, eli riboflaviini on yksi kahdeksasta vesiliukoisesta B-ryhmän vitamiinista, jolla on useita tärkeitä tehtäviä. B2-vitamiini muun muassa auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Lue lisää B2-vitamiinista

B6-vitamiini (pyridoksiini)

B6-vitamiini on yksi kahdeksasta B-vitamiinien ryhmään kuuluvasta vitamiinista. B6-vitamiini tunnetaan myös nimellä pyridoksiini. Imeytyessään ravinnosta B6-vitamiini muuntuu aktiiviseen muotoon, jolloin keho pystyy hyödyntämään sen.

Lue lisää B6-vitamiinista

Biotiini

Biotiini on vesiliukoinen B-vitamiinien ryhmään kuuluva välttämätön vitamiini, joka tunnetaan myös ”kauneusvitamiinina” johtuen sen positiivisista vaikutuksista ihoon ja hiuksiin.

Lue lisää biotiinista

Foolihappo

Foolihappo eli folaatti tunnetaan myös nimellä B9-vitamiini. Foolihapon aktiivisella muodolla on tärkeä rooli DNA-synteesissä ja verisolujen muodostumisessa.

Lue lisää foolihaposta

Niasiini

Niasiini, eli B3-vitamiini, on vesiliukoinen B-vitamiinien ryhmään kuuluva välttämätön vitamiini, koentsyymi. Niasiinin päätehtävänä on edistää normaalia energia-aineenvaihduntaan.

Lue lisää niasiinista

Pantoteenihappo

Pantoteenihappo, eli B5-vitamiini, on vesiliukoinen B-vitamiinien ryhmään kuuluva välttämätön vitamiini, joka löydettiin jo 30-luvulla. B5-vitamiinia esiintyy kaikissa elävissä soluissa.

Lue lisää pantoteenihaposta

Tiamiini

Tiamiini eli B1-vitamiini oli ensimmäinen löydetty B-ryhmän vitamiini. B1-vitamiini edesauttaa muun muassa normaalia sydämen ja verisuonien toimintaa.

Lue lisää tiamiinista

Artikkeleita B-vitamiinista

B-vitamiinipitoinen ruoka

B-vitamiinipitoinen ruoka

Tiesitkö, että B-ryhmän vitamiineja on yhteensä kahdeksaa eri tyyppiä? Kerromme sinulle, mitkä elintarvikkeet ovat hyviä B-vitamiinin lähteitä. Tiamiini – B1-vitamiini Tiamiinia löytyy lähes kaikista ruoka-aineista, mutta ainoastaan pieniä määriä. Paras...

B-vitamiinien riittämätön saanti

B-vitamiinien riittämätön saanti

B-vitamiinien riittämätön saanti ei ole yleistä Pohjoismaissa. Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio varmistaa riittävän B-vitamiinien saannin. B-vitamiinien riittämätön saanti B-vitamiinien riittämätön saanti on harvinaista Pohjoismaissa, koska B-vitamiineja löytyy lähes kaikista elintarvikkeista....

Usein kysyttyä B-vitamiineista

Missä ruoka aineissa on B-vitamiinia?

Täysjyväleipä, kuivahiiva, maitotuotteet, pavut, idut, mantelit, pähkinät, siemenet, maksa, luonnonriisi, tummanvihreät kasvikset sisältävät B-vitamiineja

Mistä saa B2 vitamiinia?

Maksa ja hiiva ovat parhaimmat riboflaviinin eli B2-vitamiinin lähteet ruokavaliossa. Koska maksaa ja hiivaa syödään ja käytetään harvoin, ei niillä ole suurta merkitystä riboflaviinin kokonaissaannin kannalta. Tärkeimmät B2-vitamiinin lähteet Suomessa ovat maitovalmisteet, vilja- ja leivontatuotteet ja liharuoat.

Lue lisää B2-vitamiinista

Mikä on Riboflaviini?

Riboflaviini eli B2-vitamiini on vesiliukoinen B-vitamiinien ryhmään kuuluva välttämätön vitamiini. Riboflaviini on tärkeä koentsyymi elektronien siirtoketjuissa, jotka ovat olennaisesti solujen energian tuotantoon liittyviä biokemiallisia reaktioita. Riboflaviini osallistuu myös energiaravintoaineiden eli hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien aineenvaihduntaan. Tarvitsemme B2-vitamiinia myös limakalvojen, ihon, silmien ja hermoston normaaliin toimintaan.

Lue lisää B2-vitamiinista

Mistä saa niasiinia?

Hyviä niasiinin lähteitä ruokavaliossa ovat muiden muassa maksa, lihatuotteet, kala, pähkinät ja pavut. Pienempiä määriä niasiinia on myös maitotuotteissa ja vihreissä lehtivihanneksissa. Myös viljatuotteissa on niasiinia, mutta niissä niasiini ei aina ole elimistöön imeytyvässä muodossa.

Lue lisää niasiinista