B-vitamiinit
Vesiliukoisia B-vitamiineja on kahdeksan: B1-vitamiini (tiamiini), B2-vitamiini (riboflaviini), B3-vitamiini (niasiini), B5-vitamiini (pantoteenihappo), B6-vitamiini (pyridoksiini), foolihappo (folaatti), B12-vitamiini ja biotiini. B-vitamiineja tarvitaan mm. vastustuskyvyn ylläpitoon, energia-aineenvaihduntaan, punasolujen muodostukseen, väsymyksen ja uupumuksen ehkäisyyn sekä hermoston, ihon ja hiusten normaaliin toimintaan.
B-vitamiinien lähteet ruokavaliossa vaihtelevat riippuen B-vitamiinista. Esimerkiksi foolihappoa on runsaasti tummanvihreissä vihanneksissa, perunassa, palkokasveissa ja täysjyvätuotteissa ja riboflaviinia eli B2-vitamiinia maitotuotteissa, lihassa ja täysjyväviljassa. B12-vitamiinia taas saa vain eläinkunnan tuotteista eli lihasta, kalasta ja maitotuotteista.
-
Yleistä tietoa B-vitamiinista
Vesiliukoisia B-ryhmän vitamiineja on yhteensä kahdeksan erilaista. Osa B-vitamiinien ominaisuuksista ja vaikutuksista on samoja, mutta osa ominaisuuksista on vain tietylle vitamiinille ainutlaatuisia. Lue alta lisää eri B-vitamiineista ja niiden ominaisuuksista.
Pienenettävä sisältö
B12-vitamiini
B12-vitamiini, eli kobalamiini on kaikista suurin ja monimutkaisin vitamiini. B12-vitamiini on välttämätön veren valko-ja punasolujen muodostuksessa sekä hermosolujen ja proteiinien muodostuksessa.
B2-vitamiini (riboflaviini)
B2-vitamiini, eli riboflaviini on yksi kahdeksasta vesiliukoisesta B-ryhmän vitamiinista, jolla on useita tärkeitä tehtäviä. B2-vitamiini muun muassa auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.
B6-vitamiini (pyridoksiini)
B6-vitamiini on yksi kahdeksasta B-vitamiinien ryhmään kuuluvasta vitamiinista. B6-vitamiini tunnetaan myös nimellä pyridoksiini. Imeytyessään ravinnosta B6-vitamiini muuntuu aktiiviseen muotoon, jolloin keho pystyy hyödyntämään sen.
Biotiini
Biotiini on vesiliukoinen B-vitamiinien ryhmään kuuluva välttämätön vitamiini, joka tunnetaan myös ”kauneusvitamiinina” johtuen sen positiivisista vaikutuksista ihoon ja hiuksiin.
Foolihappo
Foolihappo eli folaatti tunnetaan myös nimellä B9-vitamiini. Foolihapon aktiivisella muodolla on tärkeä rooli DNA-synteesissä ja verisolujen muodostumisessa.
Niasiini
Niasiini, eli B3-vitamiini, on vesiliukoinen B-vitamiinien ryhmään kuuluva välttämätön vitamiini, koentsyymi. Niasiinin päätehtävänä on edistää normaalia energia-aineenvaihduntaan.
Pantoteenihappo
Pantoteenihappo, eli B5-vitamiini, on vesiliukoinen B-vitamiinien ryhmään kuuluva välttämätön vitamiini, joka löydettiin jo 30-luvulla. B5-vitamiinia esiintyy kaikissa elävissä soluissa.
Tiamiini
Tiamiini eli B1-vitamiini oli ensimmäinen löydetty B-ryhmän vitamiini. B1-vitamiini edesauttaa muun muassa normaalia sydämen ja verisuonien toimintaa.
Lisää B-vitamiineista
-
B-vitamiinipitoinen ruoka
Lue lisääTiesitkö, että B-ryhmän vitamiineja on yhteensä kahdeksaa eri tyyppiä? Kerromme sinulle, mitkä elintarvikkeet ovat hyviä B-vitamiinin lähteitä.
-
B-vitamiinien riittämätön saanti
Lue lisääB-vitamiinien riittämätön saanti on harvinaista Pohjoismaissa, koska B-vitamiineja löytyy lähes kaikista elintarvikkeista. Joskus ruokavalio voi kuitenkin olla niukasti energiaa kulutukseen nähden sisältävä tai yksipuolinen. Erityisesti iäkkäillä henkilöillä saattaa ilmetä ruokahaluttomuutta tai ruokavalio ei aina ole riittävän monipuolinen.
-
B12-vitamiinipitoinen ruoka
Lue lisääB12-vitamiinipitoiset ruoat edesauttavat ylläpitämään normaalia vastustuskykyä. B12-vitamiini auttaa myös vähentämään väsymystä ja uupumusta. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, mitä ruokia sinun tulee syödä, jotta saisit riittävästi B12-vitamiinia.
Usein kysyttyä B-vitamiineista
Mihin B-vitamiineja tarvitaan?
B-vitamiini on yleisnimitys useille vesiliukoisille vitamiineille, joilla on monia tärkeitä tehtäviä elimistössä. Osa näistä ominaisuuksista on yhteisiä useammalle B-vitamiinille, kun osa ominaisuuksista on ainutlaatuisia vain tietyille vitamiineille.
Voiko B12-vitamiinia saada liikaa?
Osa vitamiineista ja kivennäisaineista voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, jos niiden annostus on liian korkea. Tämän vuoksi on tärkeää noudattaa myyntipakkauksessa olevaa suositeltua vuorokausiannostusta. B12-vitamiini ei aiheuta sivuvaikutuksia, kun myyntipakkauksen annostusohjeita noudatetaan.
Mitä eroa on B6- ja B12-vitamiinilla?
Sekä B12-vitamiini että B6-vitamiini kuuluvat B-vitamiineihin. B12-vitamiini edesauttaa punasolujen normaalia muodostumista sekä tukee hermoston ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. B12-vitamiinia saadaan ainoastaan eläinkunnan tuotteista.
B6-vitamiini eli pyridoksiini on toinen B-ryhmän vitamiineihin kuuluva vitamiini. B6-vitamiini edesauttaa normaalia elimistön energia-aineenvaihdunnan toimintaa sekä normaaleja hermoston toimintoja. B6-vitamiinia saadaan suurimmasta osasta elintarvikkeista, kuten lihasta, siipikarjasta, kalasta, perunasta ja viljatuotteista.