Mangaani

Mangaani on hivenaine, joka auttaa hyödyntämään energiaa elimistössä sekä edistää pitämään luuston kunnossa. Se edistää myös sidekudoksen muodostumista, jolla on merkitystä rustosolun ja nivelpintojen toiminnan kannalta.

Täysjyvävilja, pähkinät, palkovilja ja lehtivihannekset sisältävät runsaasti mangaania.

Miksi tarvitsemme mangaania

Mangaani on alkuaine ja ihmiskeholle välttämätön hivenaine, joka toimii kehon entsyymien aktivaattorina. Mangaania tarvitaan muun muassa terveen luurakenteen muodostumiseen. Se on osallisena proteiinien ja hiilihydraattien muuttamisessa energiaksi ja mangaani myös suojaa soluja vapaiden radikaalien aiheuttamalta hapettumisstressiltä. Aikuisen kehossa on n. 10-20 mg mangaania, josta noin neljännes on sitoutunut luustoon. Pitoisuudet ovat suuria myös maksassa, haimassa ja munuaisissa.

Mitä mangaani edistää

  • Edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa.
  • Edistää luuston pysymistä normaalina.
  • Edesauttaa sidekudoksen normaalia muodostumista.
  • Edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä.

Mangaanin lähteet

Mangaanin saantilähteitä ruokavaliossa ovat täysjyvävilja, pähkinät, palkovilja ja lehtivihannekset. Tee on Pohjoismaissa hyvä saantilähde. Muu saanti riippuu paljolti ruokavaliosta, mutta tutkimukset osoittavat, että suurin osa pohjoismaisesta väestöstä saa riittävästi mangaania ravinnosta. Lisäksi elimistön mangaanipitoisuuden säätely on tarkkaa, sillä magnaani on suurina annoksina toksinen. Kasvissyöjät saavat pääasiallisesti suurempia määriä mangaania verrattuna muihin. Ruokavalion mangaanista vain noin 5 % imeytyy elimistöön.