A-vitamiini

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Sitä on kutsuttu iho- ja näkövitamiiniksi. Se onkin tärkeä ihojen ja limakalvojen normaalin toiminnan sekä mm. hämäränäön kannalta. A-vitamiini myös vahvistaa vastustuskykyä.

A-vitamiinia saadaan ruoasta sekä A-vitamiinina että sen esiasteena, joka muuntuu elimistössä A-vitamiiniksi. Parhaita lähteitä ruokavaliossa ovat maksa, munankeltuainen sekä ravintorasvat. Hyviä A-vitamiinin esiasteen lähteitä ovat tummankeltaiset ja oranssit kasvikset kuten porkkana ja paprika sekä tummanvihreät pinaatti, parsakaali ja kesäkurpitsa.

Yleistä tietoa A-vitamiinista

A-vitamiini on yksi ihmisen tarvitsemista rasvaliukoisista vitamiineista, joka on tärkeä näkökyvylle sekä luuston kasvulle. A-vitamiini yhteisnimitys rasvaliukoisille retinoideille sekä retinoidien kaltaisille yhdisteille.

A-vitamiini on yhteisnimitys luonnossa esiintyville rasvaliukoisille retinoideille sekä retinoidien kaltaisille yhdisteille kuten karotenoideille. Retinoideja saadaan ainoastaan eläinkunnan tuotteista. Karotenoidit, kuten esimerkiksi betakaroteeni, ovat kasvikunnan tuotteista saatavia A-vitamiinin esiasteita, jotka muuntuvat kehossa A-vitamiiniksi.

Miksi tarvitsemme A-vitamiinia

A-vitamiinia kutsutaan usein ”näkövitamiiniksi”, koska sen merkitys korostuu hämäränäkökyvylle tärkeissä soluissa sekä niiden kyvyssä tunnistaa valoa. A-vitamiini on siksi erityisen tärkeä hämäränäön kannalta. A-vitamiini myös edistää solujen jakautumista ja uusiutumista sekä on tätä kautta tärkeä sikiönkehitykselle. A-vitamiini edesauttaa limakalvojen ja ihon normaalia toimintaa, jotka molemmat toimivat immuunijärjestelmän ensimmäisinä suojina elimistössä.

Koska A-vitamiini on tärkeää immuunipuolustukselle, on erityisen tärkeää huolehtia lasten riittävästä A-vitamiiin saannista.

Mitä A-vitamiini edistää

  • Edistää normaalia rauta-aineenvaihduntaa
  • Edistää limakalvojen pysymistä normaaleina
  • Edistää ihon pysymistä normaalina
  • Edistää näön pysymistä normaalina
  • Edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • Osallistuu solujen erikoistumisprosessiin

A-vitamiinin lähteet

Paras A-vitamiinin lähde ruokavaliossa on maksa, mutta myös munankeltuainen ja ravintorasvat ovat hyviä A-vitamiinin lähteitä.
Hyviä karotenoidien lähteitä ovat tummankeltaiset ja oranssit kasvikset kuten porkkana ja paprika sekä tummanvihreät pinaatti, parsakaali ja kesäkurpitsa.

A-vitamiinin päivittäinen saantisuositus

Vitamiini / kivennäisaine

Saantisuositus / vrk*

Ravinnossa / vrk

A-vitamiini

700 μg

Noin 90g (n. 1,5 kpl) porkkanaa

Vitamiini / kivennäisaine

Saantisuositus / vrk*

Ravinnossa / vrk

A-vitamiini

900 μg

Noin 120g (n. 2 kpl) porkkanaa

*Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014

Usein kysyttyä A-vitamiinista

Miten A-vitamiini vaikuttaa ihoon?

A-vitamiini edistää ihon pysymistä normaalina, koska se auttaa ylläpitämään ihosolujen normaalia toimintaa. A-vitamiini kiinteyttää ja uudistaa ihoa mikä puolestaan ehkäisee ikääntymisen merkkejä.

Paljonko A-vitamiinia päivässä?

A-vitamiinin suositeltava saanti on naisilla 700 mikrog/vrk ja miehillä 900 mikrog/vrk. Paras A-vitamiinin lähde ruokavaliossa on maksa, mutta myös munankeltuainen ja ravintorasvat ovat hyviä A-vitamiinin lähteitä.

Mitä A-vitamiini tekee?

A-vitamiini edistää limakalvojen, ihon, näön ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. A-vitamiini osallistuu myös solujen erikoistumisprosessiin. A-vitamiinia kutsutaan myös iso- ja näkövitamiiniksi. A-vitamiini vahvistaa myös vastustuskykyä.

Miksi A-vitamiinia ei saa syödä raskausaikana?

Raskaana olevien on hyvä tietää, että tarkoituksenmukainen määrä esimuodostunutta A-vitamiinia vaikuttaa normaaliin solujen erilaistumisprosessiin ja täten sikiön elinten muodostumiseen raskauden alkuvaiheessa.

Missä on paljon A-vitamiinia?

Parhaita lähteitä ruokavaliossa ovat maksa, munankeltuainen sekä ravintorasvat. Hyviä A-vitamiinin esiasteen lähteitä ovat tummankeltaiset ja oranssit kasvikset kuten porkkana ja paprika sekä tummanvihreät pinaatti, parsakaali ja kesäkurpitsa.

Mistä saa eniten A-vitamiinia?

Parhaita lähteitä ruokavaliossa ovat maksa, munankeltuainen sekä ravintorasvat. Hyviä A-vitamiinin esiasteen lähteitä ovat tummankeltaiset ja oranssit kasvikset kuten porkkana ja paprika sekä tummanvihreät pinaatti, parsakaali ja kesäkurpitsa.