Niasiini (B3-vitamiini)

Niasiini, eli B3-vitamiini, on vesiliukoinen B-vitamiinien ryhmään kuuluva välttämätön vitamiini, koentsyymi. Niasiinin päätehtävänä on edistää normaalia energia-aineenvaihduntaan.

Miksi tarvitsemme niasiinia

Niasiini eli B3-vitamiini on vesiliukoinen B-vitamiinien ryhmään kuuluva välttämätön vitamiini ja koentsyymi. Niasiinin päätehtävänä on osallistua niiden entsyymien toimintaan, jotka tekevät meille mahdolliseksi energiaravintoaineiden eli hiilihydraattien, valkuaisaineiden ja rasvojen hyödyntämisen energiaksi.

Mitä niasiini edistää

  • Edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa.
  • Edistää hermoston normaalia toimintaa.
  • Edistää limakalvojen normaalia toimintaa.
  • Edistää ihon pysymistä normaalina.
  • Auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Niasiinin lähteet

Hyviä niasiinin lähteitä ruokavaliossa ovat muiden muassa maksa, lihatuotteet, kala, pähkinät ja pavut. Pienempiä määriä niasiinia on myös maitotuotteissa ja vihreissä lehtivihanneksissa. Myös viljatuotteissa on niasiinia, mutta niissä niasiini ei aina ole elimistöön imeytyvässä muodossa.

Niasiinin päivittäinen saantisuositus

Vitamiini / kivennäisaine

Saantisuositus / vrk*

Ravinnossa / vrk

Niasiini

15 mg

Noin 150 g (2 dl) naudanpaistijauhelihaa kypsänä

Vitamiini / kivennäisaine

Saantisuositus / vrk*

Ravinnossa / vrk

Niasiini

19 mg

Noin 190 g (2,5 dl) naudanpaistijauhelihaa kypsänä

*Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014