Tietoa kivennäisaineista

Kivennäis- ja hivenaineet ovat epäorgaanisia ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita. Koska elimistö ei pysty tuottamaan kivennäis- ja hivenaineita itse, ne on saatava ravinnosta. Monilla kivennäis- ja hivenaineilla on elimistössä useita tehtäviä.

Kivennäisaineet

Kivennäisaineet - Sana-sol

Jodi

Jodi on välttämätön hivenaine. Sitä tarvitaan erityisesti kilpirauhasen toimintaa varten. Se osallistuu myös ihon, hermoston ja älyllisiin (kognitiivisiin) toimintoihin sekä energian hyödyntämiseen elimistössä.

Jodia on maitotuotteissa, kananmunissa, kalassa ja jodioidussa suolassa. Jodin pääasiallisia lähteitä suomalaisten ruokavaliossa ovatkin edellä mainittuja raaka-aineita sisältävät ruoat, mukaan lukien muiden muassa leivät.

Lue lisää jodista 

Kalium

Kalium on välttämätön kivennäisaine. Lihakset ja hermosto tarvitsevat kaliumia normaaliin toimintaan. Kalium osallistuu myös verenpaineen säätelyyn.

Suomalaiset saavat kaliumia eniten kasviksista ja perunasta. Hyviä saantilähteitä kaliumille ovat Suomessa myös maito, liha, kananmuna, viljat sekä erityisesti naisilla hedelmät ja marjat.

Lue lisää kaliumista 

Kalsium

Kalsium on ehkä tunnetuin kivennäisaine. Kaikki tietävät sen merkityksen luustolle ja hampaille, mutta sitä tarvitaan moniin muihinkin toimintoihin elimistössä: lihasten ja ruoansulatusentsyymien toimintaan, veren hyytymiseen, solujen jakautumiseen ja erikoistumiseen sekä hermovälitykseen.

Maitovalmisteet ovat suomalaisille tärkein kalsiumin lähde: jopa 60-70 % saadusta kalsiumista tulee maitotuotteita. Muista kalsiumin lähteistä voidaan mainita esimerkiksi kalat, kaalit ja appelsiini.

Lue lisää kalsiumista 

Kromi

Kromi on mikrokivennäisaine eli hivenaine. Se osallistuu veren sokeritasapainon säätelyyn. Lisäksi sillä on tärkeä tehtävä elimistössä hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen muuttamiseksi energiaksi.

Kromin hyviä saantilähteitä ovat täysjyvävilja, palkovilja, sisäelimet ja valmislihatuotteet sekä jotkin vihannekset, kuten parsakaali ja sienet.

Lue lisää kromista 

Kupari

Kupari on yksi keskeisimmistä hivenaineista. Sillä on monia tärkeitä tehtäviä, se mm. edistää energian hyödyntämistä elimistössä ja hermoston toimintaa. Se myös vahvistaa vastustuskykyä sekä toimii antioksidanttina hapettumisstressiltä.

Viljat, kasvikset ja peruna korostuvat kuparin saantilähteinä suomalaisessa väestössä. Kuparia on runsaasti myös maksassa ja muissa sisäelimissä.

Lue lisää kuparista 

Magnesium

Magnesium on kivennäisaine, joka toimii lihaksissa, luustossa ja hermostossa sekä elektrolyyttitasapainon edistäjänä. Se myös auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta eli edistää jaksamista.

Magnesiumin hyviä lähteitä ovat vihreät lehtivihannekset, merilevät, palkokasvit ja täysjyvätuotteet. Myös kaakao, tumma suklaa, pähkinät ja siemenet sekä kahvi sisältävät hyvin magnesiumia. Suomalaiset saavat magnesiumia eniten kasviksista, perunasta, hedelmistä ja marjoista. Myös juomat (lähinnä kahvi) korostuvat magnesiumin lähteenä suomalaisilla.

Lue lisää magnesiumista 

Mangaani

Mangaani on hivenaine. Mangaani auttaa hyödyntämään energiaa elimistössä sekä edistää pitämään luuston kunnossa. Se edistää myös sidekudoksen muodostumista, jolla on merkitystä rustosolun ja nivelpintojen toiminnan kannalta.

Täysjyvävilja, pähkinät, palkovilja ja lehtivihannekset sisältävät runsaasti mangaania.

Lue lisää mangaanista 

Molybdeeni

Molybdeeni on hivenaine, joka edesauttaa aminohappojen eli proteiinien rakennusaineiden hyödyntämistä energiaksi.

Molybdeenin hyviä saantilähteitä ruokavaliossa ovat täysjyväviljatuotteet, pavut, pähkinät, vihreät lehtivihannekset, maitotuotteet ja kananmuna.

Lue lisää molybdeenista 

Rauta

Rauta on ihmiselle välttämätön hivenaine. Sitä tarvitaan hapen kuljetukseen ja hemoglobiinin muodostukseen. Se myös vahvistaa vastustuskykyä sekä auttaa pysymään pirteänä.

Rautaa on ruoassa hemi- ja ei-hemirautana. Eläinkunnan hemirautaa on runsaasti lihassa ja sisäelimissä, kasvikunnan ei-hemirautaa täysjyväviljassa. Suomalaisten raudan lähteinä korostuvat viljat sekä liha ja kananmuna.

Lue lisää raudasta 

Seleeni

Seleeni on hivenaine, jota tarvitaan hiusten ja kynsien sekä kilpirauhasen toimintaan. Sillä on tärkeä rooli myös siittiöiden muodostamisessa.

Suomalaiset saavat yli 60 % seleenistä lihasta, kananmunasta ja maitopohjaisista raaka-aineista. Myös kalassa on hyvin seleeniä.

Lue lisää seleenistä 

Sinkki

Hivenaine sinkki mm. toimii antioksidanttina ja on on tärkeä aine immuunijärjestelmän normaalin toiminnan ylläpitämisessä. Sinkki on tärkeä aine myös iholle, hiuksille ja kynsille.

Eniten sinkkiä ruokavaliossa on täysjyväviljassa, lihassa, maidossa ja maitotuotteissa. Nämä raaka-aineryhmät korostuvat Finravinto-tutkimuksen mukaan myös suomalaisten saantilähteinä.

Lue lisää sinkistä