Sisällys
Yleistä tietoa C-vitamiinista
C-vitamiini, eli askorbiinihappo, on yksi tunnetuimmista ihmisen tarvitsemista vesiliukoisista vitamiineista, jota ihmiskeho ei pysty itse tuottamaan. C-vitamiinin tärkein tehtävä on tukea immuunijärjestelmää.
C-vitamiinia tarvitaan jaksamiseen ja vastustuskyvyn vahvistamiseen. Se toimii antioksidanttina eli edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä. Sillä on tärkeä tehtävä myös ihon ja hampaiden kannalta, sillä se osallistuu kollageenin muodostukseen.
Parhaita C-vitamiinin lähteitä ovat kasvikset, peruna, marjat ja hedelmät. Suomalaiset saavat C-vitamiinia runsaasti myös mehuista.
C-vitamiini, eli askorbiinihappo, on yksi tunnetuimmista ihmisen tarvitsemista vesiliukoisista vitamiineista, jota ihmiskeho ei pysty itse tuottamaan. C-vitamiinin tärkein tehtävä on tukea immuunijärjestelmää.
C-vitamiinin tärkein tehtävä on tukea elimistön puolustusjärjestelmää eli ylläpitää vastustuskykyä. C-vitamiinilla on lisäksi elimistössä useita muitakin tärkeitä tehtäviä, joista monet liittyvät C-vitamiinin kykyyn toimia antioksidanttina. C-vitamiini suojaa soluja hapettumisstressiltä ja tukee myös muita antioksidantteja, kuten E-vitamiinia. C-vitamiini muiden muassa estää A- ja E-vitamiinien hapettumista ja edistää raudan imeytymistä. C-vitamiini ylläpitää hampaita ja ikeniä. C-vitamiini on lisäksi välttämätön kollageenin muodostuksessa. Kollageeni on proteiini, jota esiintyy esimerkiksi luustossa, ihossa, verisuonissa, hampaissa sekä sidekudoksissa.
C-vitamiinin erinomaisia lähteitä ovat hedelmät ja vihannekset. Erityisesti sitrushedelmät, karhunvatukat, paprika, vihreät vihannekset, kuten parsakaali ja ruusukaali sekä hedelmät, kuten guava, mango ja kiivi ovat erittäin C-vitamiinipitoisia ruoka-aineita. Marjoista myös mustaherukka, lakka ja tyrnimarja sisältävät runsaasti C-vitamiinia.
C-vitamiinin saantisuositus on aikuisilla 75mg per vuorokausi.
C-vitamiinin erinomaisia lähteitä ovat hedelmät ja vihannekset.
Erityisesti sitrushedelmät, karhunvatukat, paprika, vihreät vihannekset, kuten parsakaali ja ruusukaali sekä hedelmät, kuten guava, mango ja kiivi ovat erittäin C-vitamiinipitoisia ruoka-aineita.
Marjoista myös mustaherukka, lakka ja tyrnimarja sisältävät runsaasti C-vitamiinia.
Sitrushedelmät, karhunvatukat, paprika, vihreät vihannekset, kuten parsakaali ja ruusukaali sekä hedelmät, kuten guava, mango ja kiivi ovat erittäin C-vitamiinipitoisia ruoka-aineita.
Marjoista myös mustaherukka, lakka ja tyrnimarja sisältävät runsaasti C-vitamiinia.
C-vitamiini kirkastaa ihoa, kiinteyttää iho, kosteuttaa ihoa, suojaa uv-valon aiheuttamilta ihovaurioilta ja vahvistaa ihon luonnollista puolustuskykyä.
C-vitamiini on tärkeässä osassa kollageenin muodostumiselle, sillä se edistää elimistön omaa kollageenisynteesiä. Kollageeni on hiuksia vahvistava proteiini.
Vitamiini / kivennäisaine |
Saantisuositus / vrk* |
Ravinnossa / vrk |
---|---|---|
C-vitamiini |
75 mg |
Yksi pieni (155 g) kuorittu appelsiini |
Vitamiini / kivennäisaine |
Saantisuositus / vrk* |
Ravinnossa / vrk |
---|---|---|
C-vitamiini |
75 mg |
Yksi pieni (155 g) kuorittu appelsiini |
*Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014