Tiamiini

Tiamiini eli B1-vitamiini oli ensimmäinen löydetty B-ryhmän vitamiini. B1-vitamiini edesauttaa muun muassa normaalia sydämen ja verisuonien toimintaa.

 • Miksi tarvitsemme tiamiinia

  Tiamiinin päätehtävä on toimia koentsyyminä. Koentsyymit ovat molekyylejä, jotka auttavat muodostamaan toimivan entsyymin sitoutumalla entsyymin proteiiniosaan. Vastaavasti proteiinit osallistuvat tuhansiin elimistössä tapahtuviin biokemiallisiin reaktioihin. Tiamiini osallistuu n. 25 aineenvaihduntaan liittyvään entsyymijärjestelmään elimistössä. Sillä on keskeinen rooli energian tuotannossa sekä hiilihydraattien aineenvaihdunnassa.

 • Mitä tiamiini edistää

  Edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa.

  Edistää hermoston normaalia toimintaa.

  Edistää sydämen normaalia toimintaa.

 • Tiamiinin lähteet

  Tiamiinia löytyy useimmista elintarvikkeista, mutta yleensä vain pieninä määrinä. Paras tiamiinin lähde on oluthiiva. Muita lähteitä ovat, liha, tietyt kalat, täysviljatuotteet, pähkinät, palkokasvit, peruna ja maitotuotteet. Suomalaiset saavat tiamiinia eniten lihasta, viljasta, perunasta ja maitotuotteista. Runsaasti puhdistettua viljaa ja sokeria sisältävä ruokavalio sisältää yleensä myös vähän tiamiinia. Runsas alkoholin käyttö heikentää tiamiinin imeytymistä, lisää sen eritystä ja vaikeuttaa tiamiinin muuntumista aktiiviseen muotoon.

1 / 3

Tiamiinia sisältävät vitamiinivalmisteet

1 / 4