Kalium

Kalium on välttämätön kivennäisaine. Lihakset ja hermosto tarvitsevat kaliumia normaaliin toimintaan. Kalium osallistuu myös verenpaineen säätelyyn.

Suomalaiset saavat kaliumia eniten kasviksista ja perunasta. Hyviä saantilähteitä kaliumille ovat Suomessa myös maito, liha, kananmuna, viljat sekä erityisesti naisilla hedelmät ja marjat.

  • Miksi tarvitsemme kaliumia

    Kalium on alkuaine ja ihmiselle välttämätön makrohivenaine. Kalium on solun sisäinen ioni ja 99 % elimistön kaliumista onkin solujen sisällä. Kalium osallistuu laajasti elimistön elektrolyyttitasapainon säätelyyn. Kaliumtasapaino on äärimmäisen tärkeä lihaksiston, hermoston ja verenpaineen toiminnalle. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että kaliumpitoisella ravinnolla itsessään, tai yhdessä kalsiumin ja magnesiumin kanssa, on vaikutuksia verenpaineeseen.

  • Mitä kalium edistää

    Edistää hermoston normaalia toimintaa.

    Edistää lihasten normaalia toimintaa.

    Edistää verenpaineen pysymistä normaalina.

  • Kaliumin lähteet

    Kaliumin lähteitä pohjoismaisessa ruokavaliossa ovat maitotuotteet, kasvikset, leseet, alkiot, maito ja maitotuotteet. Jopa 90 % ravinnosta saatavasta kaliumista imeytyy elimistöön. Elimistömme säätelee kaliumpitoisuuksia itse ja ylimääräinen kalium poistuu elimistöstämme virtsan mukana tai hikoiltaessa. Kaliumia on lähes kaikissa elintarvikkeissa.

1 / 3