Jodi

Jodi on välttämätön hivenaine. Sitä tarvitaan erityisesti kilpirauhasen toimintaa varten. Se osallistuu myös ihon, hermoston ja älyllisiin (kognitiivisiin) toimintoihin sekä energian hyödyntämiseen elimistössä.

Jodia on maitotuotteissa, kananmunissa, kalassa ja jodioidussa suolassa. Jodin pääasiallisia lähteitä suomalaisten ruokavaliossa ovatkin edellä mainittuja raaka-aineita sisältävät ruoat, mukaan lukien muiden muassa leivät.

  • Miksi tarvitsemme jodia

    Jodi on ihmiselle välttämätön hivenaine. Jodia tarvitaan kilpirauhasessa kahden hormonin, tyroksiinin ja trijodityroniinin, valmistamiseen. Nämä kaksi hormonia ovat keskeisiä energia-aineenvaihdunnan ja energian tuotannon säätelyssä kaikissa soluissa. Kilpirauhashormonien kautta jodi vaikuttaa myös normaaliin kasvuun ja kehitykseen erityisesti keskushermostossa ja näin osallistuu normaalien kognitiivisten ja hermojärjestelmien toimintoihin.

  • Mitä jodi edistää

    Edistää normaalia kognitiivista toimintaa.

    Edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa.

    Edistää normaalia hermoston toimintaa.

    Edistää ihon pysymistä normaalina.

    Edistää kilpirauhashormonien normaalia tuotantoa ja kilpirauhasen normaalia toimintaa.

    Edistää lasten normaalia kasvua.

  • Jodin lähteet

    Tärkeimmät jodin lähteet suomalaisten ruokavalioissa ovat maitotuotteet, kananmunat, kalat ja jodioitu suola. Muita jodin lähteitä ovat muun muassa viljavalmisteet, liharuuat, merilevä sekä merenelävät. Etenkin kotona valmistetun ruoan osuuden pieneneminen ja jodioimattomien erikoissuolojen ja mausteseosten käyttäminen, valmistuotteiden käyttö sekä kodin ulkopuolella syömisen lisääntyminen ovat vähentäneet suomalaisten jodin saantia. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suositteleekin jodioidun ruokasuolan käyttöä kaikessa ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa kotona, suurkeittiöissä ja leipomoissa. Riittävä jodin saanti on erityisen tärkeää turvata raskausaikana, sillä jodin saanti vaikuttaa sikiön kehitykseen.

1 / 3

Jodia sisältävät vitamiinivalmisteet

1 / 4