K-vitamiini

K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Sitä tarvitaan erityisesti veren hyytymiseen ja luuston toimintaan.

K-vitamiinia saadaan parhaiten kasviksista, erityisesti tummanvihreistä kasviksista. Hyviä lähteitä ovat myös peruna ja rasvat. Sitä saadaan myös marjoista ja hedelmistä, lihasta ja kananmunasta.

Yleistä tietoa K-vitamiinista

Rasvaliukoinen K-vitamiini luokitellaan kasveissa esiintyväksi K1-vitamiiniksi (fyllokinoni) sekä K2-vitamiiniksi (menakinoni), jota ihmisen suolistobakteerit pystyvät tuottamaan.

K-vitamiini on veren hyytymiseen sekä kalsiumin aineenvaihduntaan tarvittava rasvaliukoinen vitamiini. K-vitamiini luokitellaan kasveissa esiintyväksi K1-vitamiiniksi (fyllokinoni) sekä K2-vitamiiniksi (menakinoni), jota ihmisen suolistobakteerit pystyvät tuottamaan.

Miksi tarvitsemme K-vitamiinia

K-vitamiini on välttämätön K-vitamiiniriippuvaisiksi kutsuttujen Gla-proteiinien aktivoimisessa. Näillä proteiineilla on tärkeä rooli veren hyytymisessä sekä luuston pysymisenä normaalina. K2-vitamiini on saanut erityistä huomiota sen luustoon kohdistuvien hyvien vaikutuksien vuoksi, sillä se ohjaa kalsiumia verenkierrosta luustoon ja näin edistää luiden pysymistä normaaleina.

Mitä K-vitamiini edistää

  • Edistää veren normaalia hyytymistä.
  • Edistää luiden pysymistä normaaleina.

K-vitamiinin lähteet

Ravinnon oletetaan olevan pääasiallinen K-vitamiinin lähde.

Hyviä K1-vitamiinin lähteitä ovat vihreät lehtivihannekset sekä kasvipohjaiset öljyt ja margariinit.

K2-vitamiinin lähteitä ovat maksa, lihatuotteet, kananmunankeltuainen ja maitotuotteet. Pohjoismaissa ravitsemussuosituksissa ei ole määritetty tarkkoja saantisuosituksia K-vitamiinille.

Vastasyntyneiden mikrobit eivät tuota K-vitamiinia, minkä vuoksi lastenlääkärit suosittelevat vastasyntyneille pistoksena annettavaa K-vitamiinilisää.

Usein kysyttyä K-vitamiinista

Mihin K2 vitamiini auttaa?

K2-vitamiini on saanut erityistä huomiota sen luustoon kohdistuvien hyvien vaikutuksien vuoksi, sillä se ohjaa kalsiumia verenkierrosta luustoon ja näin edistää luiden pysymistä normaaleina.

Missä on eniten K-vitamiinia?

Hyviä K1-vitamiinin lähteitä ovat vihreät lehtivihannekset sekä kasvipohjaiset öljyt ja margariinit. K2-vitamiinin lähteitä ovat maksa, lihatuotteet, kananmunankeltuainen ja maitotuotteet.

Paljonko K-vitamiinia päivässä?

Pohjoismaissa ravitsemussuosituksissa ei ole määritetty tarkkoja saantisuosituksia K-vitamiinille.

Missä ruoassa on K-vitamiinia?

Hyviä K1-vitamiinin lähteitä ovat vihreät lehtivihannekset sekä kasvipohjaiset öljyt ja margariinit. K2-vitamiinin lähteitä ovat maksa, lihatuotteet, kananmunankeltuainen ja maitotuotteet.