B12-vitamiini (kobalamiini)

B12-vitamiini, eli kobalamiini on kaikista suurin ja monimutkaisin vitamiini. B12-vitamiini on välttämätön veren valko- ja punasolujen muodostuksessa sekä hermosolujen ja proteiinien muodostuksessa.

Miksi tarvitsemme B12-Vitamiinia

B12-vitamiini eli kobalamiini on suurin ja kaikista monimutkaisin vitamiini. Vitamiini sisältää kobolttia, joka antaa vitamiinille sen ominaisen punaisen värin. B12-vitamiini on välttämätön veren punasolujen sekä hermosolujen ja proteiinien muodostuksessa. B12-vitamiinilla on tärkeä osa hiilihydraattien ja rasvasolujen aineenvaihdunnassa. Se on myös välttämätön normaalille kasvulle solujen jakautumisprosessin kautta.

Mitä B12-vitamiini edistää

  • Edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa.
  • Edistää hermoston normaalia toimintaa.
  • Edistää normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa.
  • Edistää normaaleja psykologisia toimintoja.
  • Edistää normaalia punasolujen muodostumista.
  • Edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
  • Auttaa vähentämään väsymystä ja uupumista.
  • Osallistuu solujen jakautumisprosessiin.

B12-vitamiinin lähteet

B12-vitamiinia muodostuu ainoastaan tiettyjen bakteerien toimesta eläinten ruoansulatusjärjestelmässä, josta se siirtyy edelleen eläinten kudoksiin. Myös ihmisen ruoansulatusjärjestelmän bakteerit kykenevät muodostamaan B12-vitamiinia, mutta tämän kaltaisia bakteereja ei valitettavasti löydy suoliston oikeasta osasta.

Eläinkunnasta peräisin olevat elintarvikkeet, erityisesti maksa, munuaiset, kananmunat, kala ja maitotuotteet ovat parhaita B12-vitamiinin lähteitä. Kasvikunnan tuotteet eivät sisällä B12-vitamiinia, joten vegaanit ovat B12-vitamiinin saannin osalta riskiryhmä. Suomessa kaikille vegaaneille suositellaan B12-vitamiinilisän käyttöä.

Artikkeleita B12-vitamiinista

Vegaani, saatko tarpeeksi B12-vitamiinia

Vegaani, saatko tarpeeksi B12-vitamiinia?

B12-vitamiinia sisältävät ruoat auttavat ylläpitämään normaalia vastustuskykyä sekä vähentämään väsymystä ja uupumusta. B12-vitamiinin riittämätön saanti sekaruokavaliosta on harvinaista, mutta koska B12-vitamiinia saadaan ainoastaan eläinperäisestä ravinnosta, etenkin vegaanien on kiinnitettävä erityistä...

B12-vitamiinipitoinen ruoka

B12-vitamiinipitoinen ruoka

B12-vitamiinipitoiset ruoat edesauttavat ylläpitämään normaalia vastustuskykyä. B12-vitamiini auttaa myös vähentämään väsymystä ja uupumusta. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, mitä ruokia sinun tulee syödä, jotta saisit riittävästi B12-vitamiinia. Mistä ruuista saan B12-vitamiinia?...

Usein kysyttyä B12-vitamiinista

Voiko B12-vitamiinia saada liikaa?

Osa vitamiineista ja kivennäisaineista voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, jos niiden annostus on liian korkea. Tämän vuoksi on tärkeää noudattaa myyntipakkauksessa olevaa suositeltua vuorokausiannostusta. B12-vitamiini ei aiheuta sivuvaikutuksia, kun myyntipakkauksen annostusohjeita noudatetaan.

Sana-sol B12-vitamiinin annostusohje on 1 tabletti aikuisille vuorokaudessa, eikä tuotetta ole tarkoitettu lapsille.

Mitä eroa on B6- ja B12-vitamiinilla?

Sekä B12-vitamiini että B6-vitamiini kuuluvat B-vitamiineihin. B12-vitamiini edesauttaa punasolujen normaalia muodostumista sekä tukee hermoston ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. B12-vitamiinia saadaan ainoastaan eläinkunnan tuotteista.

B6-vitamiini eli pyridoksiini on toinen B-ryhmän vitamiineihin kuuluva vitamiini. B6-vitamiini edesauttaa normaalia elimistön energia-aineenvaihdunnan toimintaa sekä normaaleja hermoston toimintoja. B6-vitamiinia saadaan suurimmasta osasta elintarvikkeista, kuten lihasta, siipikarjasta, kalasta, perunasta ja viljatuotteista.

Mistä saa B12-vitamiinia?

Eläinkunnasta peräisin olevat elintarvikkeet, erityisesti maksa, munuaiset, kananmunat, kala ja maitotuotteet ovat parhaita B12-vitamiinin lähteitä.

Kasvikunnan tuotteet eivät sisällä B12-vitamiinia, joten vegaanit ovat B12-vitamiinin saannin osalta riskiryhmä. Suomessa kaikille vegaaneille suositellaan B12-vitamiinilisän käyttöä.

Mistä ruoasta saa B12 vitamiinia?

Eläinkunnasta peräisin olevat elintarvikkeet, erityisesti maksa, munuaiset, kananmunat, kala ja maitotuotteet ovat parhaita B12-vitamiinin lähteitä.

B12-vitamiinin päivittäinen saantisuositus

Vitamiini / kivennäisaine

Saantisuositus / vrk*

Ravinnossa / vrk

B12-vitamiini

2 μg

Noin 80g (n. 1,5 kpl) keitettyä kananmunaa

Vitamiini / kivennäisaine

Saantisuositus / vrk*

Ravinnossa / vrk

B12-vitamiini

2 μg

Noin 80g (n. 1,5 kpl) keitettyä kananmunaa

*Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014