Sisällys
Miksi tarvitsemme seleeniä
Seleeni on paitsi antioksidantti, myös alkuaine ja ihmiselle välttämätön hivenaine, joka toimii useiden elimistön entsyymien apuaineena. Seleeni myös suojaa elimistön soluja hapettumiselta.
Seleeni on hivenaine, jota tarvitaan hiusten ja kynsien sekä kilpirauhasen toimintaan. Sillä on tärkeä rooli myös siittiöiden muodostamisessa.
Suomalaiset saavat yli 60 % seleenistä lihasta, kananmunasta ja maitopohjaisista raaka-aineista. Myös kalassa on hyvin seleeniä.
Seleeni on paitsi antioksidantti, myös alkuaine ja ihmiselle välttämätön hivenaine, joka toimii useiden elimistön entsyymien apuaineena. Seleeni myös suojaa elimistön soluja hapettumiselta.
Suomen maaperässä ei esiinny tarpeeksi seleeniä ja siksi sitä lisätään lannoitteisiin ja kotieläinten rehuun. Seleenin määrä ravinnossa vaihteleekin suuresti eri maittain, esimerkiksi pohjoisamerikkalaiset viljatuotteet sisältävät enemmän seleeniä kuin pohjoismaiset. Suomalaisten tärkeimpiä seleenin lähteitä ruokavaliossa ovat liharuoat, maitovalmisteet sekä viljatuotteet.
Vitamiini / kivennäisaine |
Saantisuositus / vrk* |
Ravinnossa / vrk |
---|---|---|
Seleeni |
50 μg |
Noin 220 g kuorittuja auringonkukansiemeniä |
Vitamiini / kivennäisaine |
Saantisuositus / vrk* |
Ravinnossa / vrk |
---|---|---|
Seleeni |
60 μg |
Noin 300 g kuorittuja auringonkukansiemeniä |
*Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014