B2-vitamiini (riboflaviini)

B2-vitamiini, eli riboflaviini on yksi kahdeksasta vesiliukoisesta B-ryhmän vitamiinista, jolla on useita tärkeitä tehtäviä. B2-vitamiini muun muassa auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Miksi tarvitsemme B2-vitamiinia

Riboflaviini eli B2-vitamiini on vesiliukoinen B-vitamiinien ryhmään kuuluva välttämätön vitamiini. Riboflaviini on tärkeä koentsyymi elektronien siirtoketjuissa, jotka ovat olennaisesti solujen energian tuotantoon liittyviä biokemiallisia reaktioita. Riboflaviini osallistuu myös energiaravintoaineiden eli hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien aineenvaihduntaan. Tarvitsemme B2-vitamiinia myös limakalvojen, ihon, silmien ja hermoston normaaliin toimintaan.

Mitä B2-vitamiini edistää

  • Edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa.
  • Edistää hermoston normaalia toimintaa.
  • Edistää limakalvojen pysymistä normaaleina.
  • Edistää punaisten verisolujen pysymistä normaaleina.
  • Edistää ihon pysymistä normaalina.
  • Edistää näön pysymistä normaalina.
  • Edistää raudan normaalia aineenvaihduntaa.
  • Edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä.
  • Auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

B2-vitamiinin lähteet

Riboflaviinia on kaikissa elävissä soluissa, joten sitä on useimmissa elintarvikkeissa vaatimattomia määriä. Maksa ja hiiva ovat parhaimmat riboflaviinin lähteet ruokavaliossa. Koska maksaa ja hiivaa syödään ja käytetään harvoin, ei niillä ole suurta merkitystä riboflaviinin kokonaissaannin kannalta. Tärkeimmät B2-vitamiinin lähteet Suomessa ovat maitovalmisteet, vilja- ja leivontatuotteet ja liharuoat.

B2-vitamiinin päivittäinen saantisuositus

Vitamiini / kivennäisaine

Saantisuositus / vrk*

Ravinnossa / vrk

B2-vitamiini

1,3 mg

6 dl maitoa ja 3 viipaletta juustoa

Vitamiini / kivennäisaine

Saantisuositus / vrk*

Ravinnossa / vrk

B2-vitamiini

1,7 mg

9 dl maitoa ja 3 viipaletta juustoa

*Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014