Vitamiinit jaetaan vesi- ja rasvaliukoisiin. Kaikkiaan vitamiineja on 13, eivätkä ne voi korvata toisiaan. Rasvaliukoisia eli rasvaan liukenevia vitamiineja ovat A-, D-, E- ja K-vitamiini. Ne varastoituvat elimistöön. Vesiliukoisia vitamiineja ovat B-vitamiinit ja C-vitamiini. Vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu pitkäaikaisesti elimistöön, B12-vitamiinia lukuun ottamatta.
Elimistömme kykenee tuottamaan D-vitamiinia ihon altistuttaessa auringon UV-säteille. Suomessa D-vitamiinin saanti auringosta on riittävää huhtikuun alusta syyskuun loppuun. Vaaleaihoiset henkilöt tuottavat enemmän D-vitamiinia kuin tummaihoiset ja ikääntyneet ihmiset. Suurin osa aurinkorasvoista hidastaa tai pysäyttää D-vitamiinin tuoton auringossa. D-vitamiinilisä on erityisen tärkeää talvikuukausien aikana, jolloin on hämärää ja UV-säteily on vähäistä. Aikuisikäisille (18-75-vuotiaille) D-vitamiinilisää suositellaan käytettäväksi lokakuun alusta maaliskuun loppuun, mikäli henkilö ei syö riittävästi kalaa ja D-vitaminoituja maitotuotteita tai ravintorasvoja. 18-vuotiaat ja nuoremmat, raskaana olevat ja imettävät sekä yli 75-vuotiaat tarvitsevat D-vitamiinilisää ympäri vuoden. Aikuisikäiset voivat tarvita D-vitamiinilisää myös kesällä, mikäli kesä on pilvinen eikä ruokavalio sisällä riittävästi D-vitamiinia. Lue lisää D-vitamiinista täältä.
Sekä lapset että aikuiset tarvitsevat D-vitamiinia. D-vitamiini on tärkeää lapsen kehityksen sekä normaalin kasvun ja luuston kehityksen kannalta. D-vitamiini edesauttaa ylläpitämään normaalia luuston kasvua, terveitä hampaita ja lihaksiston toimintaa. D-vitamiinilla on myös tärkeä rooli immuunijärjestelmän normaalissa toiminnassa niin aikuisilla kuin lapsilla. Lue lisää D-vitamiinista täältä.
Folaatti on ravinnosta saatava B-vitamiineihin kuuluva vitamiini. Foolihappo on synteettinen folaatin muoto, jota käytetään ravintolisissä. Foolihapolla on tärkeä rooli solujen normaalissa jakautumisessa. Foolihapon riittävä saanti on erityisen tärkeää sikiön normaalin kehityksen kannalta. Tämän vuoksi valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kaikille raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville naisille 400 mikrogramman foolihappolisää. Foolihappolisän käyttö tulee aloittaa kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä ja käyttöä tulee jatkaa 12. ensimmäisen raskausviikon ajan.
Foolihappo edesauttaa punasolujen normaalia muodostumista, immuunijärjestelmän normaalia toimintaa sekä auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Tärkein foolihapon lähde on tummanvihreät vihannekset. Lue lisää foolihaposta täältä.
Osa vitamiineista ja kivennäisaineista saattaa aiheuttaa sivuvaikutuksia, jos niiden annostus on liian korkea. Tämän vuoksi on tärkeää noudattaa myyntipakkauksessa olevaa suositeltua vuorokausiannostusta. Foolihappo ei aiheuta sivuvaikutuksia, kun myyntipakkauksen annostusohjeita noudatetaan. Lue lisää foolihaposta täältä.
Raskaana oleville, kuten muillekin, suositellaan tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää riittävästi energiaa ja välttämättömät ravintoaineet.
Kaikille raskaana oleville naisille suositellaan 400 mikrogramman foolihappolisää ensimmäisten 12. raskausviikon ajaksi ja 10 mikrogramman D-vitamiinilisää koko raskauden ajaksi. Tämän lisäksi rautalisä voi olla tarpeen 12.raskausviikon jälkeen, mikäli Hb laskee alle 110 g/l raskauden 1.kolmanneksen aikana tai alle 100 g/l myöhemmässä vaiheessa. Niille raskaana oleville, jotka eivät käytä maitoa tai maitotuotteita tai kalsiumia sisältäviä täydennettyjä elintarvikkeita, suositellaan 1000 mg:n kalsiumlisää tai mikäli edellä mainittujen ruoka-aineiden käyttö on vähäistä, 500 mg:n kalsiumlisää koko raskauden ajan. Mikäli raskauden aikana jodin saanti ruoasta on vähäistä, 150 mikrogramman jodilisä on tarpeen. Lue lisää vitamiineista ja kivennäisaineista täältä.