Voi hyvin!

Voi hyvin - Sana-sol

Kun elimistö voi hyvin, sinäkin voit hyvin – minkä ansiosta myös ympärillä olevat ihmiset voivat hyvin. Ravintoaineiden riittävä saanti on tärkeää terveydelle ja hyvinvoinnille, joten katso, että pidät huolta itsestäsi ja että saat niitä riittävästi.

Olet joka tapauksessa sitä, mitä syöt. Vaikka keskustelu käy kuumana siitä, mikä on ihanteellinen ja trendikkäin ruokavalio juuri tällä hetkellä, ei ole epäilystäkään siitä, että terveelliset raaka-aineet ja hyvä ravintoaine-, vitamiini- ja mineraalitasapaino ovat tärkeitä terveen kehon ylläpitoa varten. Terve keho onkin edellytys terveelle mielelle.

Ruokavaliolla on luultua suurempi merkitys

Keho ja mieli nähtiin pitkään kahtena erillisenä käsitteenä, jotka ovat toisistaan riippumattomia. Myöhemmin on oivallettu, ettei asia ole niin yksinkertainen. Keho ja mieli ovat erottamattomasti yhtä, ja se, mitä laitamme suuhun, vaikuttaa myös pääkoppaan. Olet todennäköisesti kuullut sanonnan ”olet, mitä syöt”, ja siinä on totuuden siemen. Ravinto on polttoainettamme, ja kulkuneuvojen tapaan myös kehomme toimii parhaiten, kun se saa oikeanlaista täydennystä. Tiesitkö esimerkiksi, että B6-vitamiini auttaa säilyttämään normaalin psyykkisen kunnon? B6-vitamiinia on muun muassa hiivassa, rasvaisessa kalassa kuten lohessa, tonnikalassa, sardiineissa, sillissä, maksassa, saksanpähkinöissä, leivässä, viljassa ja täysjyvätuotteissa. Myöhemmin on havaittu, että mahalaukun bakteerikannalla on suuri merkitys mielentilaan ja tunne-elämään. Syömällämme ravinnolla taas pystymme vaikuttamaan suolistomme bakteerikantaan.

Hyvä tarkoitus kiireisessä arjessa

On siis monta hyvää syytä syödä terveellisesti ja monipuolisesti – mikä voi olla yllättävän vaikeaa. Kiireisessä arjessa, kun aika on vähissä, voi olla helppo tyytyä pikaisesti nautittuihin aterioihin. Lisäksi uskomme helposti syövämme terveellisemmin kuin on asian laita. Terveellinen ruokavalio koostuu kuitenkin useasta eri ravintoaineesta, ja voi tuntua aikaa vievältä alkaa perehtyä ravitsemussuosituksiin, jos aikaa tuntuu olevan lähtökohtaisestikin vähän. Se voi tuntua turhauttavalta varsinkin vanhemmista, jotka haluavat antaa lapsilleen terveelliset ja turvalliset lähtökohdat elämälle – jolloin ehkä tärkeimmiksi asioiksi kasvua ja hyvinvointia ajatellen nousevat terve keho ja terveellinen ravinto. Joskus kiireisinä aikoina voi olla haasteellista noudattaa terveellistä ruokavaliota, ja silloin lisäravinteet saattavat olla apuna täydentämässä ruokavaliota. Nämä kolme yksinkertaista vinkkiä voivat helpottaa arkea:

1. Laadi kerran viikossa ruokalista, jossa on viikon kaikki ateriat. Silloin saat kokonaiskuvan viikon syömisistäsi ja voit helpommin havaita heikkoudet ja puutteet, esimerkiksi liian vähäisen kalan nauttimisen. Kannattaa hyödyntää myymälän ruokakassipalvelua ja valmiiksi suunniteltuja ateriakokonaisuuksia, jos sellaisia palveluja on tarjolla. Silloin säästät aikaa ja varmistat tasapainoisen ruokavalion.

2. Noudata Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatimia ravitsemussuosituksia. Ravitsemussuositusten taustalla on lukuisia tieteellisiä, hyvin tehtyjä tutkimuksia. Seuraavassa joitakin suosituksia.

3. Vähennä sokerin ja suolan saantia. Suolaa ja sokeria on runsaasti pikaruoissa. Suosi runsaasti vihanneksia sekä kalaa sisältävää, ravintorikasta ruokavaliota.

Ole paras painoksesi omasta itsestäsi

Haluamme jokainen olla paras versio itsestämme. Huolehdi siitä, että kehosi on tasapainossa ja että se saa oikean määrän oikeantyyppisiä vitamiineja ja mineraaleja. Oikeanlainen ravinto ja hyvinvointi tuottavat meille tarmoa, intoa ja rohkeutta. Sen myötä meistä tulee parempia kumppaneita, ystäviä, perheenjäseniä ja työkavereita. Ottaessasi vastuuta omasta terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi otat vastuuta myös ympärillä olevista ihmisistä. Kun voit hyvin, olet myös hyväntuulinen, ja pitäessäsi huolta itsestäsi pystyt pitämään huolta muistakin. Iloisuus tunnetusti tarttuu, joten kärjistäen voidaan sanoa, että parasta, mitä voit tehdä ympäristöllesi, on aloittaa muutos omasta itsestäsi.