C-vitamiinin riittämätön saanti on harvinaista, koska ruokavaliossamme on paljon C-vitamiinia runsaasti sisältäviä ruoka-aineita. Niukka tai yksipuolinen ruokavalio on riski liian vähäiselle C-vitamiinin saannille. Erityisesti iäkkäillä henkilöillä saattaa olla vähentynyt ruokahalu tai ruokavalio ei aina ole riittävän monipuolinen. Tämä saattaa johtaa pitkällä aikavälillä C-vitamiinin riittämättömään saantiin. Riskiryhmässä ovat myös henkilöt, joilla on vitamiinien imeytymishäiriöitä aiheuttava krooninen sairaus.
Mihin C-vitamiini vaikuttaa?
C-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Se myös lisää raudan imeytymistä sekä edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa eli vahvistaa vastustuskykyä. Se myös tukee normaalia energia-aineenvaihduntaa. C-vitamiinilla on vaikutusta myös verisuonten, luuston, rustojen, ikenien, ihon ja hampaiden toimintaan, sillä se edistää normaalia kollageenin muodostumista niiden toimintaa varten. C-vitamiini tukee hermoston toimintaa ja normaaleja psykologisia toimintoja. Se toimii myös antioksidanttina edistäen solujen suojaamista hapettumisstressiltä
Lue lisää C-vitamiinin edistämisestä täältä.
Mitkä elintarvikkeet sisältävät C-vitamiinia?
Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio takaa riittävän C-vitamiinin saannin. C-vitamiinia löytyy useista elintarvikkeista, joten sen saanti on suhteelliseen helppoa. Erityisesti kylminä kuukausina riittävä C-vitamiinin saanti vahvistaa normaalia vastustuskykyä. Ruokavalion C-vitamiinin saantia voi tarvittaessa täydentää C-vitamiinilisällä. Alla löydät listan elintarvikkeista, jotka ovat hyviä C-vitamiinin lähteitä.
Paprika
Vihreät vihannekset
Lakka, mustaherukka
Tyrni, ruusunmarja
Sitrushedelmät
Kiivi
Mitkä ruuat, vihannekset ja hedelmät ovat hyviä C-vitamiinin lähteitä. Lue aiheesta täältä.