C-vitamiinipitoinen ruoka

C-vitamiinipitoinen ruoka

C-vitamiinipitoinen ruoka koostuu lähinnä hedelmistä ja vihanneksista. Monet tietävät, että appelsiini on erinomainen C-vitamiinin lähde, mutta tämän lisäksi sitä löytyy vihanneksista ja muista hedelmistä.

Mitkä ruoat sisältävät C-vitamiinia?

C-vitamiinin voidaan sanoa olevan kaikista tunnetuin vitamiini ja se yhdistetään usein sitrushedelmiin ja vilustumiseen. Suurin osa eläimistä kykenee tuottamaan C-vitamiinia kehossaan, mutta ihminen saa C-vitamiinia ainoastaan ravinnosta.

Hedelmät C-vitamiinin lähteinä

Vaikka C-vitamiini yhdistetään vahvasti sitrushedelmiin ja niistä erityisesti appelsiiniin, niin todellisuudessa monet hedelmät, marjat ja vihannekset ovat erittäin hyviä C-vitamiinin lähteitä. Sitrushedelmien rinnalla myös mansikka, guava, mango ja kiivi ovat todellisia C-vitamiinipommeja.

Vihannekset ja marjat C-vitamiinin lähteinä

Vihannekset ja marjat ovat hyviä C-vitamiinin lähteitä. Muun muassa keltainen paprika, persilja, ruusukaali ja lehtikaali toimivat loistavina C-vitamiinin lähteinä. Marjoista esimerkiksi karhunvatukka sisältää runsaasti C-vitamiinia. C-vitamiini on herkkä lämpökäsittelylle, mikä tulee huomioida erityisesti ruoanvalmistuksessa. Tämän lisäksi hedelmien, marjojen ja kasvisten säilöntä saattaa muuttaa elintarvikkeen C-vitamiinipitoisuutta. Monet luonnon omat herkut ovat todellisia C-vitamiinipommeja, joten C-vitamiinin riittävä saaminen on yllättävän vaivatonta. Mutta miksi C-vitamiini on meille niin tärkeä vitamiini?

Miksi C-vitamiinipitoinen ruoka on tärkeä?

Kuten monet tietävät, C-vitamiini edesauttaa infektioilta ja sairauksilta suojaavan immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Se siis vahvistaa vastustuskykyä. C-vitamiini on myös tärkeä luustolle, pehmytkudokselle, limakalvoille ja hampaille, koska se edesauttaa normaalia kollageenin muodostumista. Tämän lisäksi C-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Lue lisää mitä C-vitamiini edistää täältä.

C-vitamiini ja harjoittelu

Terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion lisäksi myös kuntoharjoittelu on tärkeä osa yleisen hyvinvoinnin saavuttamisessa. Tiesitkö, että 200 milligrammaa C-vitamiini ylläpitää normaalia vastustuskykyä harjoittelun aikana ja sen jälkeen.

Vaihtoehtoiset C-vitamiinin lähteet

Pohjoismaisen saantisuosituksen mukaan yli 14-vuotiaiden naisten ja miesten päivittäinen C-vitamiinin saantisuositus on 75 mg. 2-5-vuotiaiden lasten C-vitamiinin saantisuositus on 30 mg päivässä, 6-9-vuotiaiden lasten saantisuositus on 40 mg ja 10-13-vuotiaiden saantisuositus on 50 mg vuorokaudessa. Monet luonnon omat herkut ovat todellisia C-vitamiinipommeja, joten sen riittävä saaminen on yllättävän vaivatonta, mutta välillä kiireisen arjen keskellä et pakosti saa riittävää määrää.
Varmista riittävä C-vitamiinin saanti helposti lisäravinnon avulla.

Sanasol tarjoaa C-vitamiiniravintolisiä, joiden avulla täydennät ruokavaliotasi ja varmistat riittävän C-vitamiinin saannin. Katso Sana-solin valikoima täältä.