B12-vitamiinipitoinen ruoka

B12-vitamiinipitoinen ruoka

B12-vitamiinipitoiset ruoat edesauttavat ylläpitämään normaalia vastustuskykyä. B12-vitamiini auttaa myös vähentämään väsymystä ja uupumusta. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, mitä ruokia sinun tulee syödä, jotta saisit riittävästi B12-vitamiinia.

Mistä ruuista saan B12-vitamiinia?

Riittävä B-vitamiinien saanti ravinnosta ei yleensä ole vaikeaa lukuun ottamatta foolihappoa ja B12-vitamiinia. B12-vitamiinia saadaan ainoastaan eläinperäisestä ravinnosta ja näistä erityisesti lihasta.

B12-vitamiinia muodostuu ainoastaan tiettyjen bakteerien toimesta eläinten ruoansulatusjärjestelmässä, josta se siirtyy edelleen eläinten kudoksiin. Myös ihmisen ruoansulatusjärjestelmän bakteerit kykenevät muodostamaan B12-vitamiinia, mutta tämän kaltaisia bakteereja ei valitettavasti löydy suoliston oikeasta osasta. Tämän vuoksi eläinkunnasta peräisin olevat elintarvikkeet, erityisesti liha, ovat parhaita B12-vitamiinin lähteitä.

Maksa ja munuaiset ovat parhaita B12-vitamiinin lähteitä, mutta niitä käytetään harvoin päivittäin. Myös kananmunat, kala ja nestemäiset maitotuotteet sekä osa juustoista sisältää B12-vitamiinia. Kasvikunnan tuotteet sen sijaan eivät sisällä B12-vitamiinia, joten vegaanit ja kasvissyöjät altistuvat usein B12-vitamiinin liian vähäiselle saannille. Kaikille vegaaneille suositellaankin B12-vitamiinilisän nauttimista. Tutustu Sana-sol B12-vitamiinivalmisteeseen täältä.

Miksi B12-vitamiinipitoinen ruoka on tärkeää?

Lähes kaikki tuntevat termin B-vitamiini, mutta tiesitkö, että B-ryhmän vitamiineja on kahdeksaa eri tyyppiä? Aivan kuten muillakin vitamiineilla, myös jokaisella B-vitamiinityypillä on tärkeä osa elimistömme eri toiminnossa. Yksi näistä kahdeksasta B-vitamiinista on nimeltään B12-vitamiini eli kobalamiini. B12 auttaa ylläpitämään vastustuskykyä, osallistuu solujen jakautumiseen sekä edistää hermoston normaalia toimintaa sekä normaalia punasolujen muodostumista.

Ruoalle vaihtoehtoiset B12-vitamiinin lähteet

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan yli 10- vuotiaiden naisten ja miesten päivittäinen B12-vitamiinin saantisuositus on 2,0 mikrogrammaa. Terveellisen ja monipuolisen ruokavalion on katsottu olevan riittävä B12-vitamiinin lähde.

Kasviperäiset tuotteet eivät sisällä B12-vitamiinia. Tämän vuoksi erityisesti vegaanit ja kasvissyöjät, jotka eivät syö lihaa, munia tai maitotuotteita, saattavat kokea riittävän B12-vitamiinin saamisen ravinnosta haasteelliseksi. Kaikille vegaaneille suositellaankin B12-vitamiinin saannin turvaamista ravintolisän avulla.

Vanhuksille, joiden ruokahalu on huono tai joiden ruokavalio on yksipuolinen, saattaa ajan myötä olla vaikea saada riittävästi B12-vitamiinia. Ravintolisä on erinomainen vaihtoehto, jos ravinnosta saatavan B12- tai muiden B-ryhmän vitamiinien saanti ei ole riittävää.

Sana-sol tarjoaa kattavan valikoiman B-vitamiiniravintolisiä, joiden avulla saavutat saantisuositusten mukaisen päiväannoksen B12-vitamiinia. Tutustu valikoimaan.