Vegaani, saatko tarpeeksi B12-vitamiinia?

Vegaani, saatko tarpeeksi B12-vitamiinia

B12-vitamiinia sisältävät ruoat auttavat ylläpitämään normaalia vastustuskykyä sekä vähentämään väsymystä ja uupumusta. B12-vitamiinin riittämätön saanti sekaruokavaliosta on harvinaista, mutta koska B12-vitamiinia saadaan ainoastaan eläinperäisestä ravinnosta, etenkin vegaanien on kiinnitettävä erityistä huomiota asiaan.

Mihin elimistö tarvitsee B12-vitamiinia?

B12 on yksi kahdeksasta vesiliukoisesta B-ryhmän vitamiineista. Syitä siihen, että B12-vitamiinia ei saada riittävästi, saattavat olla erityisruokavalion, kuten vegaanisen ruokavalion, asettamat rajoitteet. Yksipuolinen tai niukka ravinto sekä sairauden aiheuttamat vitamiinin imeytymishäiriöt saattavat myös aiheuttaa sen, että vitamiinien hyväksikäyttö elimistössä häiriintyy.

B12-vitamiini auttaa ylläpitämään vastustuskykyä, osallistuu solujen jakautumiseen sekä edistää hermoston normaalia toimintaa ja punasolujen muodostumista. B12-vitamiini on myös välttämätön punaisten verisolujen muodostukselle.

Kasvikunnan tuotteet eivät sisällä B12-vitamiinia

Kasvikunnan tuotteet eivät sisällä B12-vitamiinia, mikä altistaa vegaanit ja kasvissyöjät aina B12-vitamiinin liian vähäiselle saannille. Monipuolinen, eläinkunnan tuotteita sisältävä ruokavalio on sekasyöjälle varmin resepti riittävän B12-vitamiinin saannin turvaamiseksi. Maksa ja munuaiset ovat parhaita B12-vitamiinin lähteitä, mutta niitä käytetään harvoin päivittäin. Kananmunat, kala ja nestemäiset maitotuotteet sekä osa juustoista sisältävät runsaasti B12-vitamiinia. Koska mitkään eläinperäiset tuotteet eivät kuulu vegaanin ruokavalioon, on B12-vitamiinilisän nauttiminen lisäravinteiden muodossa välttämätöntä.

Miten varmistan riittävän B12-vitamiinin saannin?

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan B12-vitamiinin saantisuositus 10-vuotiaille ja sitä vanhemmille on 2,0 mikrogrammaa. Terveellisen ja monipuolisen ruokavalion on katsottu olevan riittävä B12-vitamiinin lähde, mutta erityisruokavaliota noudattavien ja esimerkiksi huonosta ruokahalusta kärsivien vanhusten on hyvä kiinnittää asiaan erityishuomiota.

Ravintolisä on erinomainen vaihtoehto, jos ravinnosta saatavan B12- tai muiden B-ryhmän vitamiinien saanti ei ole riittävää. Kaikille vegaaneille suositellaankin B12-vitamiinilisän nauttimista. Vegaanien lisäksi myös muiden kasvispainotteista ruokavaliota noudattavien on hyvä täydentää ruokavaliotaan B12-vitamiinilisällä, jotta voi varmistua saavansa kaikki elimistön tarvitsemat ravintoaineet.

Sana-sol -ravintolisien tuoteperhe tarjoaa kattavan valikoiman B-vitamiiniravintolisiä, joita nauttimalla voi helposti turvata saantisuositusten mukaisen päiväannoksen B12-vitamiinia. Tutustu valikoimaan täältä.