Sairaalaklovnitoimintaa on ollut Suomessa jo yli 15 vuotta. Sana-sol Vitanallet jatkaa yhteistä Sairaalaklovnit ry:n kanssa myös tänä vuonna. Sairaalaklovnit kiertävät yliopistollisten sairaaloiden lastenosastolla ilahduttamassa pieniä potilaita.
Sairaalaklovnit ovat ammattitaiteilijoita, jotka ovat erikoistuneet työskentelyyn lasten parissa. He osaavat toimia sairaalassa hienovaraisesti, hoitotoimenpiteitä häiritsemättä. Sairaalassa oleminen ei ole kenenkään mielestä mukavaa, mutta erityisen ikävää se on lapsille. Sairaalaklovnit saavat lapset hetkeksi unohtamaan sairautensa ja antavat luvan hyvälle mielelle ja hulluttelulle keskellä sairaalapäivää. Sairaalaklovnit toimivat kaikissa yliopistollisia sairaaloissa ja jokaisella paikkakunnalla on oma klovnitiiminsä. Yhteensä punaneniä on lähes 50. Toiveena on kasvattaa toimintaa niin, että klovnitohtorit ehtivät vierailla kaikilla osastoilla, joilla lapsia on potilaina.
Tärkeän osan varainhankinnassa muodostavat yritysten lahjoitukset. Tavoitteena on saada säilytetyksi nykyinen toiminta, joka on sairaaloille maksutonta. Sana- sol on ollut Sairaalaklovnien yhteistyökumppani jo usean vuoden ajan.
Ammattitaitoista improvisaatiota
Kerran kuukaudessa tapahtuvan sairaalaklovnien treenin tarkoituksena on ylläpitää ammattitaitoa.
- Tavoitteena on myös asiantuntijaluentojen järjestäminen. Olemme käyneet esimerkiksi autistiosaston hoitajien kanssa läpi asioita. He ovat kertoneet, mitä osastoilla tapahtuu, miten lapset käyttäytyvät ja mitä he toivovat vierailuiltamme. Tämä ei ole vain sirkus, joka tulee kaupunkiin. Emme häiritse lääkintähenkilöstön työskentelyä, mutta joskus lääkäri saattaa antaa meidän jatkaa halutessaan tarkkailla kauempaa, miten lapsi luontaisesti toimii, kertoo toiminnanjohtaja Aino Viertola Sairaalaklovnit ry:stä.
- Lastenosastot loppuvat 16 ikävuoteen, mutta siellä saattaa olla myös vanhempia lapsia, joiden hoitosuhde on alkanut aikaisemmin. Olemme Helsingissä neljänä, Tampereella, Turussa ja Oulussa kahtena sekä Kuopiossa yhtenä päivänä viikossa.
- Monelle saattaa syntyä mielikuva, että klovnit tulevat milloin sattuu, mutta meillä on tarkka aikataulu. Esimerkiksi Lastenklinikalla, jossa olemme kolmena päivänä viikossa, on joka päivälle eri ohjelma. Osastoilla käydään aina samaan aikaan. Pysyvyys ja toistuvuus ovat tärkeä osa työtämme.
Sairaalaklovnitoiminnan kohderyhmänä on kaikki henkilöt, jotka ovat tilanteessa mukana; vanhemmat, sisarukset ja hoitohenkilökunta. Esiintymismetodeja ovat muun muassa improvisaatio, yleinen hölmöily, laulu, musiikki ja taikatemput.
- Klovneilla ei ole valmista esitystä. He katsovat joka kerta, mikä tilanne on. Aina myös pyydetään lupa. Joskus koputetaan oveen, joskus silmillä katsotaan, voiko tulla. Joskus tuodaan vaikkapa näkymätöntä muuttokuormaa huoneeseen – kaikennäköistä voi tapahtua, Viertola kertoo.
Sairas lapsi pääosassa
- Sairaalaklovneria ei ole esiintyvä taidemuoto. Jos käytetään musiikkia tai taikatemppuja, emme mene esittämään, ehkä laulamme hyvin, mutta se ei ole pääasia. Pääasia on, että luodaan kontakti ihmiseen. Esiintymistilanteessa teen yleensä tarjouksen ja katson, miten lapsi vastaa siihen. Jos hän ei ota sitä vastaan, tiedän, että täytyy tehdä jotakin muuta. Kun tulemme huoneeseen, emme välttämättä heti ala touhuta. On ensin hyvä katsoa, millainen olotila huoneessa on. Jossakin on saatettu saada huonoja uutisia ja jossakin päästään kotiin, Sairaalaklovnien kouluttaja Dan Söderholm kertoo.
- Meillä on punainen nenä selkeänä symbolina siitä, että saa nauraa ja vitsailla. Onhan niin, että kun istuu sairashuoneessa lapsen kanssa, monet asiat pyörivät mielessä. Meidän tehtävämme ei ole pelkästään ilahduttaa, vaan katkaista ikävä kierre, minkä jälkeen myös tunnelma toivottavasti muuttuu.
- Sairaalaklovnien joukkoon on kova tunku. Hakemuksia tulee ihmisiltä, jotka haluavat auttaa lapsia. Pelkästään hyväsydäminen ihminen ei välttämättä kestä tätä työtä, joka edellyttää samanlaista asennetta kuin lääkäreillä ja sairaanhoitajilla on.
- Parasta olisi, jos parin muodostaisivat nainen ja mies, mutta se on usein käytännössä vaikeaa. Pitää myös varoa, ettei lähde vetämään huumoria tukasta, jos lapselta on viety hiukset syöpähoitojen takia, tai ryhtyä laulamaan koiralaulua, jos lapsi on joutunut koiran puremaksi. Ylipäänsä vältämme sairauksien esille ottamista, ellei aloite tule lapselta. Jos tämä haluaa näyttää leikkaushaavaa, sitä myös katsotaan.
- Suurin osa lapsista näkee vain kerran klovnit. Mutta esimerkiksi syöpäosastolla on pitempiä hoitojaksoja, jolloín klovnitkin ehtivät tulla tutuiksi, Söderholm kertoo.
Sairaalaklovnit ovat erityistyötä varten koulutettuja eri taiteenalojen ammattiartisteja. Lisäksi he käyvät läpi puolen vuoden työssäoppimisjakson. Edellisellä kerralla hakijoita oli 100, joista valittiin 13 ”sopivinta hölmöä” koulutukseen. USA:sta kotoisin olevan toiminnan toi Suomeen teatteritaiteen maisteri Lilli Sukula-Lindblom. Toiminta aloitettiin tammikuussa 2002 Hyksissä.
Lue lisää: Sairaalaklovnit ry