Monivitamiini odottavalle ja imettävälle äidille

Monivitamiini odottavalle ja imettävälle äidille

Sekä energia- että suojaravintoaineiden tarve kasvaa raskauden ja imettämisen aikana. Tue lisääntynyttä suojaravintoaineiden saantia uudella Sana-sol Mama -monivitamiinivalmisteella.

Foolihappo edistää sikiön kudosten kasvua raskauden aikana

Foolihapon saanti voidaan turvata käyttämällä vihanneksia, marjoja ja hedelmiä 500 g päivässä ja valitsemalla vilja täysjyväisenä. Keittäminen ja paistaminen vähentää ruoan foolihappopitoisuutta noin 30-50 %. Tutkimusten mukaan suomalaisnaiset saavat ruoasta foolihappoa alle suosituksen.

B-vitamiineista foolihappoa tarvitaan erityisesti raskauden suunnitteluvaiheesta 12.raskausviikkoon saakka. Mikäli raskaana oleva ei saa riittävästi foolihappoa 12 ensimmäisen raskausviikon aikana, voi sikiölle muodostua hermostoputken kehityshäiriö. Suositus foolihapon saanniksi kaikille hedelmällisessä iässä oleville naisille on 400 mikrogrammaa päivässä, mutta raskaana oleville ja imettäville 500 mikrogrammaa päivässä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan kaikkien raskautta suunnittelevien tulee aloittaa 400 mikrogrammaa foolihappoa sisältävän ravintolisän käyttö noin kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä ja jatkaa ravintolisän käyttöä aina 12.raskausviikon loppuun saakka. Foolihappoa sisältävää ravintolisää voi toki jatkaa koko raskausajan.

Sana-sol Mama sisältää foolihappoa 500 mikrogrammaa päiväannoksessa eli 3 tabletissa.

Rautaa raskaus- ja imetysaikana

Myös raudan saantiin voi olla syytä kiinnittää huomiota raskaus- ja imetysaikana. Rautaa suositellaan nautittavaksi yksilöllisen tarpeen mukaan. Rautalisän käyttö ohjeistetaan neuvolassa. Sana-sol Mama sisältää rautaa 20 mg päiväannoksessa.

D-vitamiinia suositellaan käytettäväksi ympäri vuoden

Raskauden ja imetyksen aikana myös D-vitamiini on tärkeä, sillä D-vitamiinia pitää riittää sekä äidin että pienokaisen tarpeisiin. Sana-sol Mama sisältää D-vitamiinia 10 mikrogrammaa. Sekä D-vitamiinisuositus että D-vitamiinivalmisteen käyttösuositus raskauden ja imetyksen aikana on juuri 10 mikrogrammaa päivässä. Suositusten mukaisesti D-vitamiinivalmistetta tulee käyttää ympäri vuoden, myös kesäaikana.

Raskauden ja imetyksen aikana kalsiumin saantisuositus on hieman normaalia suurempi, 900 mg vuorokaudessa, minkä täyttymistä Sana-sol Mama erinomaisen hyvin tukee 800 mg:n kalsium-päiväannoksellaan. Jos äidin ruokavalio ei sisällä riittävästi kalsiumia, keho priorisoi vauvan ravintoaineiden saannin maitoon siten, että naisen luusto luovuttaa tarvittavan kalsiumin äidin maitoon ja naisen luusto heikkenee.

Jos imettävän äidin ruokavalio on yksipuolinen, on monivitamiini-kivennäisainevalmiste tarpeen. Vitamiini-kivennäisainelisää suositellaan aina myös äideille, jotka luovuttavat rintamaitoa tai imettävät useampia lapsia. Lisävalmisteen käytöstä on hyötyä myös yli vuoden imettäville tai äideille, joilla uusi raskaus alkaa imetyksen aikana.

Monivitamiinivalmiste

Jos imettävän äidin ruokavalio on yksipuolinen, on monivitamiini-kivennäisainevalmiste tarpeen. Vitamiini-kivennäisainelisää suositellaan myös voimakkaan raskauspahoinvoinnin takia ja monisikiöraskaudessa. Valmisteen käytöstä on hyötyä myös yli vuoden imettäville tai äideille, joilla uusi raskaus alkaa imetyksen aikana. Sana-sol Mama on monipuolinen monivitamiini- ja kivennäisainevalmiste.

Jodia, jos saanti ruoasta on vähäistä

Jodin saantisuositus raskaana oleville on 175 mikrogrammaa ja imettäville 200 mikrogrammaa päivässä. Jodia saadaan ruokavaliosta erityisen hyvin nestemäisistä maitovalmisteista. Jodia on myös juustossa, kalassa ja kananmunassa sekä jodioidussa suolassa sekä jodioitua suolaa sisältävissä leivissä. Suositusten mukaan raskaana oleva tai imettävä voi nauttia 150 mikrogrammaa jodia päivässä ravintolisän kautta, mikäli jodin saanti ruoasta on vähäistä. Sana-sol Mama sisältää jodia 150 mikrogrammaa päiväannoksessa.