Raudan liian vähäinen saanti

Raudan liian vähäinen saanti

Raudan liian vähäinen saanti on yleistä erityisesti hedelmällisessä iässä olevien naisten keskuudessa. Rauta on välttämätön punasolujen hemoglobiinin valmistamisessa.

Liian vähän rautaa

Rautaa tarvitaan hemoglobiinin valmistamiseen sekä hapenkuljetukseen. Terveellisen ja monipuolisen ruokavalion on katsottu olevan riittävä raudan lähde, mutta välillä raudan voi tarve lisääntyä. Esimerkkinä ovat naiset, joilla on runsasvuotoiset kuukautiset. Myös vegaanien pitää kiinnittää erityistä huomiota raudan saantiin, koska heidän ruokavalionsa ei sisällä lihaa tai muita eläinkunnan tuotteita. Myös raskauden aikana tulee huolehtia riittävästä raudan saannista, ja tämän lisäksi monet imettävät naiset tarvitsevat enemmän rautaa. Urheilijat saattavat tarvita lisärautaa ainakin kuuriluonteisesti.

Kuinka varmistan riittävän raudan saannin?

Monipuolinen ruokavalio on riittävä raudan lähde. Hyviä raudan lähteitä ovat liha, veri ja sisäelimet (myös maksamakkara), kala ja kananmuna. Kasvikunnan tuotteista mainitsemisen arvoisia ovat täysjyväviljatuotteet ja palkokasvit. Keskustele lääkärisi kanssa ennen rautavalmisteiden aloittamista. Sana-sol tarjoaa rautapitoisuuksiltaan matalia rautavalmisteita, joiden avulla varmistetaan riittävää päivittäistä raudan saantia ruokavalion täydentäjänä. Alta löydät listan ruoka-aineista, joiden avulla varmistat riittävän raudan saannin:

  • Liha ja kala
  • Sisäelimet
  • Täysjyväviljatuotteet
  • Palkokasvit
  • Kananmuna