Miksi D-vitamiini on tärkeää lapselle?

Miksi D-vitamiini on tärkeää lapselle

D-vitamiini on ihmiselle tärkeä vitamiini. D-vitamiini muun muassa lisää kalsiumin ja fosfaatin imeytymistä sekä osallistuu luuston muodostamiseen ja normaalina pysymiseen sekä edesauttaa lihaksiston normaalia toimintaa.

D-vitamiinipitoinen ruoka on elimistöllemme tärkeä D-vitamiinin lähde auringon UV-säteiden lisäksi. D-vitamiini on välttämätöntä lapsen luuston normaalille kasvulle ja kehitykselle. Varsinkin pienille lapsille riittävän D-vitamiinin saanti on tärkeää. D-vtamiinilisiä suositellaan ruokavalion tueksi lapsille. D-vitamiinin lähteitä ruokavaliossa ovat mm. kala, kalanmaksaöljy, kananmunat, liha, D-vitaminoidut maitotuotteet ja D-vitaminoidut ravintorasvat. Kasvikunnan tuotteet ovat huonoja D-vitamiinin lähteitä. Ainoastaan jotkin metsäsienet, kuten kantarelli ja suppilovahvero sisältävät merkittäviä määriä D-vitamiinia.

D-vitamiinin saantisuositus lapselle

D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositukset vauvoille ja lapsille muuttuivat vuonna 2018 ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päivittivät suosituksensa. Taustalla oli EU-säädösten muuttuminen, minkä seurauksena äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksia nostettiin. Viralliset D-vitamiinilisien käyttösuositukset yksivuotiaille ovat 10 mikrogrammaa ja 2-17-vuotiaille lapsille ja nuorille 7,5 mikrogrammaa D-vitamiinivalmistetta vuorokaudessa. Virallisiin suosituksiin pääsee tutustumaan täällä. (https://thl.fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/ravitsemus/ravitsemussuositukset/imevaisikaiset/d-vitamiinilisien-kayttosuositus-vauvoille)

Sana-Sol Vitanallet-tuotesarja on tarkoitettu lapsiperheille. Sokerittomat nallenmuotoiset vitamiinit ovat hyvänmakuisia ja pehmeän pureskeltavia. Haluamme tehdä vitamiinien ottamisesta hauskaa kaikille.