Foolihappo ja raskaus - Mitä tarkoittaa foolihapon riittämätön saanti?

Foolihapon riittämätön saanti

Suomalaiset eivät saa riittävästi folaattia (foolihappoa) ravinnosta. Raskausaikana foolihapon tarve on tavallista suurempi. Elimistö ei pysty muodostamaan folaattia, joten meidän on saatava sitä ravinnosta.

Folaatin riittämätön saanti

Ravitsemustutkimusten mukaan suomalainen väestö ei keskimäärin saa riittävästi folaattia eli foolihappoa ruokavaliostaan. Vähäisen saannin riski on olemassa erityisesti silloin, kun syöminen on yksipuolista tai energian saanti vähäistä. Erityisesti henkilöillä, joilla on vitamiinien imeytymishäiriöitä aiheuttava krooninen sairaus, folaatin hyväksikäyttö elimistössä voi olla häiriintynyttä. Folaattia tarvitaan muiden muassa punasolujen kypsymiseen.

Folaatti ja raskaus

Foolihappolisän syöntiä suositellaan naisille ennen raskautta ja raskauden aikana, koska folaatin tarve lisääntyy raskauden aikana. Folaatin on todistettu pienentävän riskiä sikiön kehityshäiriöille, kuten spina bifida -epämuodostumalle. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee raskautta suunnitteleville naisille folaatin 500 mikrogramman päiväsaantia. Tähän ryhmään kuuluvat suomalaiset naiset saavat keskimäärin liian vähän folaattia tavallisesta ruoasta, joten foolihappolisän käyttäminen on suositeltavaa. Kaikille raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville suositellaankin 400 mikrogramman foolihappolisää täydentämään ruokavaliota. Foolihappolisän käyttö tulee aloittaa kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä ja käyttöä tulee jatkaa 12. ensimmäisen raskausviikon ajan.

Mitkä elintarvikkeet sisältävät folaattia

Tasapainoinen ja monipuolinen ruokavalio on riittävä folaatin lähde. Foolihappoa löytyy monista ruokatuotteista. Alla löydät listan elintarvikkeista, jotka ovat hyviä foolihapon lähteitä:

  • Pavut
  • Täysjyväviljatuotteet
  • Tietyt hedelmät ja marjat
  • Maksa
  • Parsa
  • Parsakaali
  • Maito

Sana-sol foolihappolisät auttavat sinua täydentämään päivittäistä ruokavaliotasi niin, että saavutat päivittäisen saantisuosituksen.

Tutustu Sana-solin foolihappoa sisältäviin vitamiinivalmisteisiin täältä.