Folaattipitoinen ruoka

Folaattipitoinen ruoka

Folaatti on välttämätön kaikille, mutta erityisesti raskautta suunnittelevien tai raskaana olevien naisten tulee varmistaa riittävä folaatin saanti foolihappovalmisteen muodossa. Foolihappovalmiste on täydellinen lisä normaalin ruokavaliosi rinnalle.

Mitkä ruoat sisältävät folaattia?

Luonnosta on löytynyt noin sata erilaista folaatin muotoa. Parhaita folaatin lähteitä ravinnossa ovat maksa, tummanvihreät lehtivihannekset ja palkokasvit. Pohjoismaissa tärkeimpiä folaatin saantilähteitä ovat täysjyväviljatuotteet, tummanvihreät vihannekset ja jossain määrin myös maitotuotteet, hedelmät ja marjat. Folaatti on herkkä kuumennukselle, mikä on syytä huomioida erityisesti ruoanvalmistuksessa.

Folaatti, foolihappo, B9-vitamiini

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta välillä tämä saattaa aiheuttaa hämmennystä. Mikä on folaatin, foolihapon ja B9-vitamiinin erot? Folaatti on yhteisnimitys vesiliukoiselle vitamiinille, joka käsittää foolihapon lisäksi monia muita foolihapon tavoin toimivia samankaltaisia molekyylejä. Foolihappo on folaatin synteettinen muoto, jota ei itsessään löydy luonnosta. Foolihappoa käytetään täydennetyissä elintarvikkeissa ja ravintolisissä, koska se on vakaampi kuin luonnollinen folaatti.

Tärkeimmät luonnolliset folaatin lähteet
*Tummanvihreät lehtivihannekset, kuten parsakaali, pinaatti ja kiinankaali
*Palkokasvit, kuten pavut
*Liha ja kananmuna
*Sitrushedelmät
*Rukiiset viljatuotteet ja näkkileipä