D-vitamiinipitoinen ruoka

D-vitamiinipitoinen ruoka

D-vitamiinipitoinen ruoka on elimistöllemme tärkeä D-vitamiinin lähde auringon UV-säteiden lisäksi. Lue lisää ruoka-aineista, jotka sisältävät D-vitamiinia.

Auringosta saatava D-vitamiini

Pohjoisilla leveyspiireillä auringonvalo on harvinaista herkkua. Kaamosajan vuoksi Pohjoismaissa asuvat saavat muita eurooppalaisia vähemmän auringonvaloa, joka ilmenee elimistön D-vitamiinitason laskuna. Elimistömme pystyy muodostamaan D3-vitamiinia ihon altistuessa auringon UV-säteille. Tämän vuoksi talven pimeinä kuukausina, jolloin UV-säteilyä ei ole, D-vitamiinia ei muodostu iholla. Jopa kesäaikana meidän tulee huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista, koska auringon UV-säteily ei aina ole riittävän voimakasta. Vaihtoehtoiset D-vitamiinin lähteet, kuten D-vitamiinipitoinen ruoka tai D-vitamiinilisä ovat erinomainen tapa varmistaa riittävää D-vitamiinin saantia.

Mitkä ruoat sisältävät D-vitamiinia?

Riittävä D-vitamiinin saanti ravinnosta on haasteellista, sillä sitä ei esiinny luonnollisessa muodossa ruoka-aineissa juuri ollenkaan. Poikkeuksena ovat kalat, kuten kuha, siika, muikku, lohi, kirjolohi, makrilli, silli ja sardiinit.
Parhaat D-vitamiinin lähteet ovat kalanmaksa ja mäti, mutta näitä käytetään harvemmin. Suomessa D-vitaminoidut maitotuotteet ja ravintorasvat ovat kalan ohella tärkeitä D-vitamiinin lähteitä. Myös kananmunan keltuainen sisältää D-vitamiinia.
Kasvikunnan tuotteet eivät sisällä D-vitamiinia lähes lainkaan, jonka vuoksi esimerkiksi vegaaniruokavaliota noudattavat altistuvat D-vitamiinin vähäiselle saannille herkemmin.

Mihin tarvitsemme D-vitamiinia?

D-vitamiini edistää ylläpitämään normaalia vastustuskykyä. D-vitamiini on myös välttämätön kalsiumin imeytymiselle, jonka vuoksi sillä on tärkeä rooli lapsilla luuston kasvulle ja aikuisilla luuston uusiutumisprosessissa.

Suositeltu D-vitamiinin päiväannos

Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) tekemien suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan lasten ja alle 75-vuotiaiden aikuisten tulee saada 10 μg D-vitamiinia vuorokaudessa. Yli 75-vuotiaille D-vitamiinisuositus on 20 μg vuorokaudessa. Suosituksissa sanotaan, että tiettyjen riskiryhmien on mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia ilman D-vitamiinitäydennystä. Siksi VRN suosittelee kaikille alle 2-vuotiaille 10 mikrogramman, 2-18-vuotiaille 7,5 mikrogramman, raskaana oleville ja imettäville 10 mikrogramman ja yli 75-vuotiaille 20 mikrogramman D-vitamiinilisän päivittäistä käyttöä ympäri vuoden. Mikäli 18-75-vuotias ei syö talviaikaan riittävästi kalaa ja vitaminoituja maitovalmisteita sekä ravintorasvoja, suositus on käyttää 10 mikrogramman D-vitamiinilisää lokakuun alusta maaliskuun loppuun.

Sana-sol D-vitamiinilisä erinomainen vaihtoehto varmistamaan riittävää D-vitamiinin saantia. Tutustu Sana-solin D-vitamiineihin täältä.