D-vitamiini raskausaikana

Miksi D-vitamiini on tärkeää vauvalle

Raskaana ollessa tiettyjen vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve lisääntyy. Ilman raskauttakin D-vitamiini on tärkeä vitamiini keholle, koska se edistää muun muassa kalsiumin normaalia imeytymistä ja hyödyntämistä elimistössä. Raskausaikana D-vitamiini on tärkeää äidin lisäksi myös sikiölle, koska D-vitamiini vaikuttaa sikiön luuston kehitykseen ja kasvuun. Raskauden jälkeen D-vitamiinia ei pidä unohtaa, sillä D-vitamiini on tärkeää myös imettävälle äidille sekä vauvalle. Lue lisää vauvojen D-vitamiinin tarpeesta täältä.

D-vitamiinin saantisuositus raskausaikana

Vaikka monipuolisesta ja terveellisestä ravinnosta saa D-vitamiinia, D-vitamiinia ei pysty saamaan riittävästi ruokavaliosta raskauden ja imetyksen aikana. Suomessa kaikille raskaana oleville ja imettäville suositellaankin monipuolisen ruokavalion rinnalla ympäri vuoden käytettäväksi D-vitamiinilisää. Suomessa päivittäinen D-vitamiinilisän suositusannos raskaana oleville ja imettäville on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ja suositeltu D-vitamiinimuoto on D3-vitamiini. Virallisiin suosituksiin pääsee tutustumaan täällä. Raskaana ollessa turvallisen kokonaissaannin yläraja on määritelty olevan noin 100 mikrogrammaa vuorokaudessa. Raskauden aikaisesta D-vitamiinin tarpeesta ja D-vitamiinivalmisteista kannattaa keskustella asiantuntijan kanssa esimerkiksi neuvolassa.

D-vitamiinin lähteet

Kuten muulloinkin, niin myös raskaana kala on hyvä D-vitamiinin lähde, koska kala sisältää runsaasti D3-vitamiinia. Raskaana ollessa on suositus syödä kalaa kaksi kertaa viikossa. Raskaana olevan ruokavalioon sopivat esimerkiksi kirjolohi, muikku, seiti ja siika. Pitää kuitenkin huomioida, että haukea ei suositella raskaana oleville ollenkaan sen sisältämän elohopean takia, joten se on hyvä rajata ruokavalion ulkopuolelle raskaana ollessa. Voit lukea lisää poikkeuksista kalan syöntisuosituksiin täältä.