B6-vitamiinipitoinen ruoka

B6-vitamiinipitoinen ruoka

B6-vitamiinipitoinen ruoka varmistaa, että saat B6-vitamiinia suositellun määrän päivässä. B6-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joten sen säännöllinen saaminen on tärkeää.

Mitkä ruoat sisältävät B6-vitamiinia?

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio takaa riittävän B6-vitamiinin saannin. Hyviä B6-vitamiinin lähteitä ovat muun muassa oluthiiva, rasvainen kala, kuten lohi, sardiinit ja silli. Myös saksanpähkinät, vehnän alkiot, vilja ja täysviljatuotteet sisältävät B6-vitamiinia. Yleisesti ottaen vihannekset ja hedelmät eivät ole kovin hyviä B6:n lähteitä, mutta poikkeuksiakin löytyy – näistä esimerkkeinä linssit, kesäkurpitsa ja banaani.

Miksi B6-vitamiinipitoinen ruoka on meille tärkeää?

B6-vitamiini on yksi kahdeksasta vesiliukoisesta B-ryhmän vitamiinista. Vesiliukoinen tarkoittaa, että vitamiini ei varastoidu elimistöön, vaan poistuu elimistöstä virtsan mukana. Tämän vuoksi B6-vitamiinin säännöllinen saanti tasapainoisen ja ravintoainetiheän ruokavalion kautta on tärkeää. Aivan kuten kaikilla vitamiineilla, myös B6-vitamiinilla on tärkeä rooli monessa tärkeissä toiminnoissa elimistössä. B6-vitamiinin päätehtävänä on toimia koentsyymin tavoin monissa aineenvaihduntareaktiossa. B6-vitamiinilla on tärkeä rooli erityisesti proteiinien ja varastohiilihydraatin eli glykogeenin aineenvaihdunnassa sekä normaalin energia-aineenvaihdunnan edistämisessä.

Vaihtoehtoiset B6-vitamiinin lähteet

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan yli 18-vuotiaiden miesten tulee saada 1,5 mg ja naisten 1,3 mg B6-vitamiinia vuorokaudessa. Tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio takaa riittävän B6-vitamiinin saannin. Jos olet kuitenkin epävarma, saatko riittävästi B6-vitamiinia ruokavaliostasi, voit täydentää ruokavaliotasi B6-vitamiinia sisältävällä ravintolisällä.

Sana-sol B-vitamiinilisä varmistaa riittävää päivittäistä B-vitamiinien saantia.