A-vitamini ja iho

A-vitamiini ja iho

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Eläinperäisestä ruuasta saa A-vitamiinia sellaisenaan, eläinperäisistä tuotteista saatava A-vitamiini on retinoideina, kuten retinolina. Kasvikunnan tuotteissa A-vitamiini on puolestaan A-vitamiinin esiasteena, karotenoideina, jotka muuntuvat elimistössä A-vitamiiniksi. Parhaita A-vitamiinin lähteitä ruokavaliossa ovat maksa, munankeltuainen sekä ravintorasvat. A-vitamiinin esiasteen hyviä lähteitä puolestaan ovat tummankeltaiset ja oranssit kasvikset, esimerkiksi porkkana ja paprika, sekä tummanvihreät kasvikset kuten pinaatti, parsakaali ja kesäkurpitsa.

Miten A-vitamiini auttaa ihonhoidossa?

A-vitamiinia kutsutaan usein ihovitamiiniksi, koska A-vitamiini on tärkeä ihon ja limakalvojen normaalin toiminnan kannalta. Lisäksi A-vitamiini on tärkeä tekijä liittyen normaaliin solujen erikoistumisprosessiin.

Koska A-vitamiinin tukee ihon normaalia toimintaa, A-vitamiinia käytetään myös ulkoisessa ihonhoidossa kosmetiikkatuotteissa. Ihonhoitomarkkinoilta löytyykin monenlaisia A-vitamiinituotteita ja kosmetiikkateollisuuden A-vitamiinia sisältävät tuotteet sisältävät yleensä retinolia. Retinoli eli A1-vitamiini, on rasvaliukoinen vitamiini, joka on yksi A-vitamiinin muodoista. Retinolia ja A-vitamiinia sisältäviä ulkoisesti käytettäviä tuotteita hyödynnetään mm. ikääntyneen, epätasaisen ja pigmentoituneen ihon hoidossa.

A-vitamiini vaikuttaa silmän tärkeisiin soluihin ja niiden kykyyn tunnistaa valoa. A-vitamiini edistääkin näön pysymistä normaalina. A-vitamiini vahvistaa myös vastustuskykyä eli edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.