K vitamiini on veren hyytymiseen sekä kalsiumin aineenvaihduntaan tarvittava rasvaliukoinen vitamiini. K-vitamiini luokitellaan kasveissa esiintyväksi K1-vitamiiniksi (fyllokinoni) sekä K2-vitamiiniksi (menakinoni), jota ihmisen suolistobakteerit pystyvät tuottamaan.
K-vitamiini on välttämätön K-vitamiiniriippuvaisiksi kutsuttujen Gla-proteiinien aktivoimisessa. Näillä proteiineilla on tärkeä rooli veren hyytymisessä sekä luuston pysymisenä normaalina. K2-vitamiini on saanut erityistä huomiota sen luustoon kohdistuvien hyvien vaikutuksien vuoksi, sillä se ohjaa kalsiumia verenkierrosta luustoon ja näin edistää luiden pysymistä normaaleina.
Ravinnon oletetaan olevan pääasiallinen K-vitamiinin lähde. Hyviä K1-vitamiinin lähteitä ovat vihreät lehtivihannekset sekä kasvipohjaiset öljyt ja margariinit. K2-vitamiinin lähteitä ovat maksa, lihatuotteet, kananmunankeltuainen ja maitotuotteet. Pohjoismaissa ravitsemussuosituksissa ei ole määritetty tarkkoja saantisuosituksia K-vitamiinille. K-vitamiinin riittämätön saanti aikuisilla on harvinaista. Vastasyntyneiden mikrobit eivät tuota K-vitamiinia, minkä vuoksi lastenlääkärit suosittelevat vastasyntyneille pistoksena annettavaa K-vitamiinilisää.
- Edistää veren normaalia hyytymistä
- Edistää luiden pysymistä normaaleina