E-vitamiini koostuu kahdeksasta rasvaliukoisesta komponentista, joista neljää kutsutaan tokoferoleiksi ja neljää tokotrienoleiksi. Varsinaisiin E-vitamiineihin luokitellaan tokoferolit α, β, γ ja δ. Yleisin näistä on α-tokoferoli eli alfa-tokoferoli, jota elimistön on helpoin saada ja helpointa hyödyntää.
E-vitamiini on antioksidantti, joka suojaa soluja hapettumisstressiltä ja vapailta radikaaleilta sekä suojaa rasvahappoja hapettumiselta. Rasvaliukoinen E-vitamiini varastoituu kehoon, suurin osa rasvakudokseen, mutta myös solujen pinnalle sekä veren rasvamolekyyleihin. Ihmiskehon kyky varastoida E-vitamiinia on hyvä. E-vitamiini imeytyy verenkiertoon suolistosta.
Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat kasviöljyt, kuten rypsi-, oliivi-, soija-, maissi- ja auringonkukkaöljy sekä pähkinät, täysvilja ja vehnänalkiot. Myös värikkäät hedelmät, vihreät lehtivihannekset ja kuivatut aprikoosit sisältävät E-vitamiinia. Maitotuotteiden sekä kalan ja lihatuotteiden E-vitamiinipitoisuudet sen sijaan ovat verrattain pieniä.
- Edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä