E-vitamiini

E-vitamiinin tehtävä on toimia antioksidanttina eli edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä.

E-vitamiinin tärkeimmät lähteet ruokavaliossa ovat ravintorasvat ja öljyt. Sitä saadaan myös kasviksista, viljavalmisteista ja lihasta.

Yleistä tietoa E-vitamiinista

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka antioksidantin tavoin suojaa soluja hapettumisstressiltä.

E-vitamiini koostuu kahdeksasta rasvaliukoisesta komponentista, joista neljää kutsutaan tokoferoleiksi ja neljää tokotrienoleiksi. Varsinaisiin E-vitamiineihin luokitellaan tokoferolit α, β, γ ja δ. Yleisin näistä on α-tokoferoli eli alfa-tokoferoli, jota elimistön on helpoin saada ja helpointa hyödyntää.

Miksi tarvitsemme E-vitamiinia

E-vitamiini on antioksidantti, joka suojaa soluja hapettumisstressiltä ja vapailta radikaaleilta sekä suojaa rasvahappoja hapettumiselta. Rasvaliukoinen E-vitamiini varastoituu kehoon, suurin osa rasvakudokseen, mutta myös solujen pinnalle sekä veren rasvamolekyyleihin. Ihmiskehon kyky varastoida E-vitamiinia on hyvä. E-vitamiini imeytyy verenkiertoon suolistosta.

E-vitamiinin lähteet

Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat kasviöljyt, kuten rypsi-, oliivi-, soija-, maissi- ja auringonkukkaöljy sekä pähkinät, täysvilja ja vehnänalkiot. Myös värikkäät hedelmät, vihreät lehtivihannekset ja kuivatut aprikoosit sisältävät E-vitamiinia. Maitotuotteiden sekä kalan ja lihatuotteiden E-vitamiinipitoisuudet sen sijaan ovat verrattain pieniä.

Usein kysyttyä E-vitamiinista

Mistä saa E-vitamiinia?

Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat kasviöljyt, kuten rypsi-, oliivi-, soija-, maissi- ja auringonkukkaöljy sekä pähkinät, täysvilja ja vehnänalkiot. Myös värikkäät hedelmät, vihreät lehtivihannekset ja kuivatut aprikoosit sisältävät E-vitamiinia. Maitotuotteiden sekä kalan ja lihatuotteiden E-vitamiinipitoisuudet sen sijaan ovat verrattain pieniä.

Mikä sisältää E-vitamiinia?

Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat kasviöljyt, kuten rypsi-, oliivi-, soija-, maissi- ja auringonkukkaöljy sekä pähkinät, täysvilja ja vehnänalkiot. Myös värikkäät hedelmät, vihreät lehtivihannekset ja kuivatut aprikoosit sisältävät E-vitamiinia.

Paljonko E-vitamiinia päivässä?

E-vitamiinin suositeltava saanti on naisilla 8 mg per vuorokausi ja miehillä 10 mg per vuorokausi.

Onko E-vitamiini vesiliukoinen?

Ei, E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini.

Missä ruoka aineissa on E-vitamiinia?

Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat kasviöljyt, kuten rypsi-, oliivi-, soija-, maissi- ja auringonkukkaöljy sekä pähkinät, täysvilja ja vehnänalkiot. Myös värikkäät hedelmät, vihreät lehtivihannekset ja kuivatut aprikoosit sisältävät E-vitamiinia.

E-vitamiinin päivittäinen saantisuositus

Vitamiini / kivennäisaine

Saantisuositus / vrk*

Ravinnossa / vrk

E-vitamiini

8 mg

Noin 30 g (n. 15 kpl) manteleita

Vitamiini / kivennäisaine

Saantisuositus / vrk*

Ravinnossa / vrk

E-vitamiini

10 mg

Noin 40 g (n. 20 kpl) manteleita

*Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014