Folaatti eli B9 vitamiini on yhteisnimitys vesiliukoiselle vitamiinille, joka käsittää foolihapon lisäksi monia muita foolihapon tavoin toimivia samankaltaisia molekyylejä. Foolihappo on folaatin synteettinen muoto, joka ei esiinny luontaisesti ravinnossa. Foolihappoa käytetään täydennetyissä elintarvikkeissa ja ravintolisissä, koska se on pysyvämpi rakenteeltaan kuin luonnollinen folaatti.
Foolihappo muuntuu aktiiviseen muotoon vasta sen imeytyessä elimistöön. Aktiivinen muoto toimii koentsyyminä useissa elimistön biokemiallisissa tapahtumaketjuissa, kuten aminohappojen aineenvaihdunnassa. Aminohapot ovat proteiinien rakennusaineita. Aktiivinen foolihappo on tärkeä myös DNA-synteesissä ja verisolujen muodostuksessa. Tämän lisäksi folaatilla on tärkeä rooli solujen jakautumisessa.
Folaatin on todettu pienentävän riskiä sikiön kehityshäiriöille, kuten hermostoputken sulkeutumishäiriölle. Folaatin saantisuositus raskaana oleville ja imettäville naisille on 500 mikrogrammaa päivässä. Koska suomalaiset naiset saavat folaattia keskimäärin liian vähän ruokavaliosta, kaikille raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville suositellaan 400 mikrogramman foolihappolisän nauttimista päivittäin. Foolihappolisä toteutetaan käyttämällä joko erillistä foolihappovalmistetta tai foolihappoa sisältävää monivitamiinivalmistetta. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan foolihappolisän käyttö tulee aloittaa jo kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä ja jatkaa 12 ensimmäisen raskausviikon ajan.
Useat elintarvikkeet sisältävät folaattia. Maksa, vihreät lehtivihannekset ja pavut ovat parhaimpia folaatin lähteitä. Suomessa lähes 70 % folaatista saadaan kasviksista, marjoista ja hedelmistä sekä viljatuotteista. Myös liha- ja maitovalmisteet ovat tärkeitä folaatin lähteitä suomalaisille. Folaatti on hyvin herkkä lämpökäsittelylle ja jopa 50-60 % ruoasta saatavasta folaatista tuhoutuu ruoanvalmistuksen aikana.
- Edistää raskauden aikaista kudosten kasvua
- Edistää normaalia aminohapposynteesiä
- Edistää normaalia veren muodostusta
- Edistää normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa
- Edistää normaaleja psykologisia toimintoja
- Edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
- Auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
- Osallistuu solujen jakautumisprosessiin
Foolihapon lisäsaanti nostaa raskaana olevien naisten folaattipitoisuuksia. Raskaana olevien naisten alhaiset folaattipitoisuudet ovat hermostoputken sulkeutumishäiriöiden syntymisen riskitekijä kehittyvillä sikiöillä. Kohdeväestö on lisääntymisikäiset naiset ja edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 400 mikrogrammaa foolihappoa vähintään yhtä kuukautta ennen hedelmöittymistä ja kolme kuukautta sen jälkeen.