Vesiliukoisia B-ryhmän vitamiineja on yhteensä kahdeksan erilaista. Osa B-vitamiinien ominaisuuksista ja vaikutuksista on samoja, mutta osa ominaisuuksista on vain tietylle vitamiinille ainutlaatuisia. Täältä voit lukea lisää B-vitamiineista ja niiden ominaisuuksista.
Raskaana oleville, kuten muillekin, suositellaan tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää riittävästi energiaa ja välttämättömät ravintoaineet.
Kaikille raskaana oleville naisille suositellaan 400 mikrogramman foolihappolisää ensimmäisten 12. raskausviikon ajaksi ja 10 mikrogramman D-vitamiinilisää koko raskauden ajaksi. Tämän lisäksi rautalisä voi olla tarpeen 12.raskausviikon jälkeen, mikäli Hb laskee alle 110 g/l raskauden 1.kolmanneksen aikana tai alle 100 g/l myöhemmässä vaiheessa. Niille raskaana oleville, jotka eivät käytä maitoa tai maitotuotteita tai kalsiumia sisältäviä täydennettyjä elintarvikkeita, suositellaan 1000 mg:n kalsiumlisää tai mikäli edellä mainittujen ruoka-aineiden käyttö on vähäistä, 500 mg:n kalsiumlisää koko raskauden ajan. Mikäli raskauden aikana jodin saanti ruoasta on vähäistä, 150 mikrogramman jodilisä on tarpeen. Lue lisää vitamiineista ja kivennäisaineista täältä.
Vitamiineilla on useita eri tarkoituksia. Biotiini ja sinkki todistetusti edesauttavat ylläpitämään normaaleja hiuksia. Lue lisää sinkistä ja biotiinista täältä.
Yksittäiset vitamiinit kuten niasiini (B1-vitamiini), riboflaviini (B2-vitamiini), biotiini ja A-vitamiini auttavat ylläpitämään normaalia ihoa. Tämän lisäksi C-vitamiini edesauttaa normaalia kollageenin muodostumista. Kollageenilla on merkittävä rooli ihon normaalissa toiminnassa. Lue lisää vitamiineista täältä.
Vitamiinit ovat suojaravintoaineita, jotka säätelevät elimistön aineenvaihduntaa ja ovat välttämättömiä hiilihydraattien, rasvan ja proteiinien sekä kivennäisaineiden aineenvaihdunnassa. Vitamiinit saadaan elintarvikkeista, koska elimistö ei itse pysty tuottamaan niitä. Näistä poikkeuksena on D-vitamiini, jota keho pystyy muodostamaan ihon altistuessa auringon UV-säteille. (Poikkeuksena on kaamosaika ja talvikuukaudet, jolloin UV-säteily on vähäistä).
Vitamiinit jaetaan kahteen ryhmään, rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin vitamiineihin. Rasvaliukoisiin vitamiineihin kuuluvat A-, D-, E- ja K-vitamiinit. Vesiliukoisiin vitamiineihin kuuluvat B-ryhmän vitamiinit ja C-vitamiini. Vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu elimistöön erityisen hyvin, kun taas rasvaliukoisia vitamiineja elimistö kykenee säilömään pidemmän ajanjakson.
B-vitamiini on yleisnimitys useille vesiliukoisille vitamiineille, joilla on monia tärkeitä tehtäviä elimistössä. Osa näistä ominaisuuksista on yhteisiä useammalle B-vitamiinille, kun osa ominaisuuksista on ainutlaatuisia vain tietyille vitamiineille.