Sinkki on metalleihin kuuluva välttämätön hivenaine, joka osallistuu yli 300 entsyymireaktioon soluissa. Nämä entsyymireaktiot osallistuvat proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen sekä A-vitamiinin aineenvaihduntaan. Sinkkiä tarvitaan vastustuskyvyn ylläpitoon sekä DNA:n valmistamiseen. Se myös suojaa ihoa ja limakalvoja sekä suojelee proteiineja ja rasvahappoja hapettumisstressiltä, edesauttaa normaalia kognitiivista toimintaa, hedelmällisyyttä ja lisääntymistä sekä on erityisen tärkeä normaalille näkökyvylle. Aikuisen elimistössä on noin 2-4 grammaa sinkkiä. Noin kolmannes elimistön sinkistä on lihassoluissa ja loput luustossa.
Elimistö pystyy säätelemään sinkkitasoja hyvin tarkasti, mutta emme vielä ymmärrä täysin säätelyn takana olevia biokemiallisia mekanismeja.
Eniten sinkkiä ruokavaliossa on täysjyväviljassa, lihassa, maidossa ja maitotuotteissa.
- Edistää normaalia happo-emäsaineenvaihduntaa
- Edistää normaalia hiilihydraattiaineenvaihduntaa
- Edistää normaalia kognitiivista toimintaa
- Edistää normaalia DNA-synteesiä
- Edistää normaalia hedelmällisyyttä ja lisääntymistä
- Edistää normaalia makroaineiden aineenvaihduntaa
- Edistää normaalia rasvahappoaineenvaihduntaa
- Edistää normaalia A-vitamiinin aineenvaihduntaa
- Edistää normaalia proteiinisynteesiä
- Edistää luuston pysymistä normaalina
- Edistää kynsien pysymistä normaalina
- Edistää ihon pysymistä normaalina
- Edistää hiusten pysymistä normaalina
- Edistää veren testosteronitasojen pysymistä normaalina
- Edistää näön pysymistä normaalina
- Edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
- Edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä