Molybdeeni

Molybdeeni on hivenaine, joka edesauttaa aminohappojen eli proteiinien rakennusaineiden hyödyntämistä energiaksi.

Molybdeenin hyviä saantilähteitä ruokavaliossa ovat täysjyväviljatuotteet, pavut, pähkinät, vihreät lehtivihannekset, maitotuotteet ja kananmuna.

Miksi tarvitsemme molybdeeniä

Molybdeeni on vähemmän tunnettu, mutta ihmiselle välttämätön hivenaine, jota on sekä useimmissa kasveissa että eläinten kudoksissa. Vaikka molybdeeniä tarvitaan normaalisti hyvin pieniä määriä, se osallistuu ainakin kolmen hyvin tärkeän, aminohappoja pilkkovan entsyymin toimintaan. Molybdeenin muita biologisia tehtäviä elimistössä ei yksityiskohtaisesti tunneta.

Mitä molybdeeni edistää

  • Edistää normaalia rikkihappoaineenvaihduntaa.

Molybdeenin lähteet

Molybdeeniä on useimmissa ruoka-aineissa ja jonkin verran vedessä. Molybdeenimäärät kasveissa vaihtelevat muiden muassa maan pH:sta riippuen. Hyviä saantilähteitä ruokavaliossa ovat täysjyväviljatuotteet, pavut, pähkinät, vihreät lehtivihannekset, maitotuotteet ja kananmuna. Molybdeenille ei ole Suomessa eikä muissa Pohjoismaissa annettu saantisuosituksia.