Kalium

Kalium on välttämätön kivennäisaine. Lihakset ja hermosto tarvitsevat kaliumia normaaliin toimintaan. Kalium osallistuu myös verenpaineen säätelyyn.

Suomalaiset saavat kaliumia eniten kasviksista ja perunasta. Hyviä saantilähteitä kaliumille ovat Suomessa myös maito, liha, kananmuna, viljat sekä erityisesti naisilla hedelmät ja marjat.

Miksi tarvitsemme kaliumia

Kalium on alkuaine ja ihmiselle välttämätön makrohivenaine. Kalium on solun sisäinen ioni ja 99 % elimistön kaliumista onkin solujen sisällä. Kalium osallistuu laajasti elimistön elektrolyyttitasapainon säätelyyn. Kaliumtasapaino on äärimmäisen tärkeä lihaksiston, hermoston ja verenpaineen toiminnalle. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että kaliumpitoisella ravinnolla itsessään, tai yhdessä kalsiumin ja magnesiumin kanssa, on vaikutuksia verenpaineeseen.

Mitä kalium edistää

  • Edistää hermoston normaalia toimintaa.
  • Edistää lihasten normaalia toimintaa.
  • Edistää verenpaineen pysymistä normaalina.

Kaliumin lähteet

Kaliumin lähteitä pohjoismaisessa ruokavaliossa ovat maitotuotteet, kasvikset, leseet, alkiot, maito ja maitotuotteet. Jopa 90 % ravinnosta saatavasta kaliumista imeytyy elimistöön. Elimistömme säätelee kaliumpitoisuuksia itse ja ylimääräinen kalium poistuu elimistöstämme virtsan mukana tai hikoiltaessa. Kaliumia on lähes kaikissa elintarvikkeissa.

Usein kysyttyä kaliumista

Mikä on paras kaliumin lähde?

Kaliumin hyviä lähteitä ovat maito, liha, kananmuna, viljat sekä erityisesti naisilla hedelmät ja marjat.

Missä ruoassa on paljon kaliumia?

Suomalaiset saavat kaliumia eniten kasviksista ja perunasta. Hyviä saantilähteitä kaliumille ovat Suomessa myös maito, liha, kananmuna, viljat sekä erityisesti naisilla hedelmät ja marjat.

Mikä ero on Kaliumilla ja kalsiumilla?

Kalium ja kalsium ovat molemmat keholle välttämättömiä kivennäisaineita, mutta toisiaan muistuttavista nimistä huolimatta niitä ei pidä sekoittaa keskenään, koska ne ovat täysin eri aineita. Kalsium on luuston keskeinen rakennusaine, lisäksi se osallistuu mm. veren hyytymiseen ja solujen väliseen viestintään ja sitä saadaan mm. maitotuotteista. Kalium puolestaan osallistuu laajasti mm. elimistön elektrolyyttitasapainon säätelyyn ja sen hyviä lähteitä ovat esim. maitotuotteet, kasvikset ja leseet.

Kaliumin päivittäinen saantisuositus

Vitamiini / kivennäisaine

Saantisuositus / vrk*

Ravinnossa / vrk

Kalium

3,1 g

Noin 500 g pinaattia

Vitamiini / kivennäisaine

Saantisuositus / vrk*

Ravinnossa / vrk

Kalium

3,5 g

Noin 550 g pinaattia

*Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014