Kivennäis- ja hivenaineet ovat epäorgaanisia ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita. Koska elimistö ei pysty tuottamaan kivennäis- ja hivenaineita itse, ne on saatava ravinnosta. Monilla kivennäis- ja hivenaineilla on elimistössä useita tehtäviä. Lue lisää kivennäis- ja hivenaineista täältä.
Terveellinen ja monipuolinen ravinto tarjoaa ihmiselle riittävän määrän ravintoaineita, joita elimistö tarvitsee. Vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti saattaa kuitenkin olla väliaikaisesti riittämätöntä, jolloin ravintolisän syöminen on tarpeellista. Tämän lisäksi tietyt ryhmät eivät välttämättä saa riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita nauttimastaan ruokavaliosta. Esimerkkejä tällaisista ryhmistä ovat:
*Henkilöt, jotka eivät syö riittävästi tai heidän energian saantinsa on liian pientä. Tällaisten henkilöiden tulisi harkita ravintoa täydentäviä multivitamiini- ja kivennäisainelisiä. Esimerkiksi vanhukset voivat syödä liian vähän. *Henkilöt, joilla on johonkin sairauteen liittyvä ravintoaineiden imeytyshäiriö. *Henkilöt, joilla on tiettyjen ruoka-aineiden yliherkkyys. Esimerkkinä henkilöt, jotka eivät käytä maitotuotteita, joiden tulee harkita kalsium- ja jodilisää. *Naiset, joiden kuukautiset ovat runsasvuotoisia, saattavat tarvita rautalisää. *Naisten, jotka ovat raskaana tai suunnittelevat raskautta, tulee saada riittävä määrä foolihappoa. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kaikille raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville naisille 400 mikrogramman foolihappolisää. Foolihappolisän käyttö tulee aloittaa kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä ja käyttöä tulee jatkaa 12. ensimmäisen raskausviikon ajan. *Henkilöt, joiden D-vitamiinin saanti ei ole riittävää, tulee käyttää kalanmaksaöljyä tai muita D-vitamiinipitoista ravintolisää. Suomessa kaikille lapsille 18.ikävuoteen saakka, raskaana oleville ja imettäville sekä yli 75-vuotiaille henkilöille suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä ympäri vuoden. Aikuisille 18-65-vuotiaille D-vitamiinilisän käyttö voi olla tarpeen loka-maaliskuun ajan, mikäli ruokavalio ei sisällä riittävästi D-vitamiinia. *Vegaanin ruokavaliota täydennetään aina B12-vitamiinia ja jodia sisältävillä ravintolisillä. Muiden ravintolisien, kuten kalsiumin, riboflaviinin eli B2-vitamiinin, raudan ja sinkin, tarve arvioidaan yksilöllisesti.
Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota, vaan toimii täydentävänä elintarvikkeena sen rinnalla.
Raskaana oleville, kuten muillekin, suositellaan tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää riittävästi energiaa ja välttämättömät ravintoaineet.
Kaikille raskaana oleville naisille suositellaan 400 mikrogramman foolihappolisää ensimmäisten 12. raskausviikon ajaksi ja 10 mikrogramman D-vitamiinilisää koko raskauden ajaksi. Tämän lisäksi rautalisä voi olla tarpeen 12.raskausviikon jälkeen, mikäli Hb laskee alle 110 g/l raskauden 1.kolmanneksen aikana tai alle 100 g/l myöhemmässä vaiheessa. Niille raskaana oleville, jotka eivät käytä maitoa tai maitotuotteita tai kalsiumia sisältäviä täydennettyjä elintarvikkeita, suositellaan 1000 mg:n kalsiumlisää tai mikäli edellä mainittujen ruoka-aineiden käyttö on vähäistä, 500 mg:n kalsiumlisää koko raskauden ajan. Mikäli raskauden aikana jodin saanti ruoasta on vähäistä, 150 mikrogramman jodilisä on tarpeen. Lue lisää vitamiineista ja kivennäisaineista täältä.
Lapsi kehittyy nopeasti. Tämän vuoksi lapsen ensimmäiset vuodet ovat erittäin tärkeitä terveellisen ravinnon suhteen. Painon lisääntyminen, kasvaminen ja kasvava energian tarve ovat oleellisia asioita lapsuudessa ja nuoruudessa. Monipuolinen ja riittävä ravinto on tärkeää kasvavalle lapselle ja yleisesti ottaen pohjoismainen ravinto on riittävä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Erityistä huomiota tulee kiinnittää riittävän D-vitamiinin saantiin. Kaikille alle 18-vuotiaille lapsille suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä ympäri vuoden. Alle kaksivuotiaille suositeltava D-vitamiinimäärä D-vitamiinilisästä on 10 mikrogrammaa ja 2-18-vuotiaille 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa. Tämän lisäksi lapsuudessa ja nuoruudessa tulee kiinnittää huomiota riittävään raudan ja kalsiumin saantiin. Lapsilla, jotka eivät käytä maitotuotteita, saattaa olla tarve jodilisälle. Lue lisää vitamiineista ja kivennäisaineista täältä.
Vitamiineilla on useita eri tarkoituksia. Biotiini ja sinkki todistetusti edesauttavat ylläpitämään normaaleja hiuksia. Lue lisää sinkistä ja biotiinista täältä.
Makrokivennäisaineet ovat epäorgaanisia aineita, joita elimistömme tarvitsee verrattain suuria määriä. Näistä hyvänä esimerkkinä ovat kalium, kalsium ja fosfaatti. Hivenaineet ovat kivennäisaineita, joita elimistö tarvitsee erittäin pieniä määriä. Näistä esimerkkinä rauta, seleeni ja sinkki. Elimistömme ei pysty muodostamaan kivennäisaineita, joten ne on saatava ravinnosta.
Monet elimistön toiminnot ovat riippuvaisia kivennäisaineista. Tämän lisäksi useat kivennäisaineet auttavat kehoa kasvamaan ja uusiutumaan. Esimerkiksi luusto, hermosto ja lihaksisto ovat riippuvaisia kivennäisaineista. Lue lisää kivennäisaineista täältä.