Foolihappo (B9-vitamiini)

Foolihappo eli folaatti tunnetaan myös nimellä B9-vitamiini. Foolihapon aktiivisella muodolla on tärkeä rooli DNA-synteesissä ja verisolujen muodostumisessa.

Miksi tarvitsemme foolihappoa

Folaatin on todettu pienentävän riskiä sikiön kehityshäiriöille, kuten hermostoputken sulkeutumishäiriölle. Folaatin saantisuositus raskaana oleville ja imettäville naisille on 500 mikrogrammaa päivässä. Koska suomalaiset naiset saavat folaattia keskimäärin liian vähän ruokavaliosta, kaikille raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville suositellaan 400 mikrogramman foolihappolisän nauttimista päivittäin. Foolihappolisä toteutetaan käyttämällä joko erillistä foolihappovalmistetta tai foolihappoa sisältävää monivitamiinivalmistetta. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan foolihappolisän käyttö tulee aloittaa jo kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä ja jatkaa 12 ensimmäisen raskausviikon ajan.

Mitä foolihappo edistää

  • Edistää raskauden aikaista kudosten kasvua.
  • Edistää normaalia aminohapposynteesiä.
  • Edistää normaalia veren muodostusta.
  • Edistää normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa.
  • Edistää normaaleja psykologisia toimintoja.
  • Edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
  • Auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.
  • Osallistuu solujen jakautumisprosessiin.
  • Foolihapon lisäsaanti nostaa raskaana olevien naisten folaattipitoisuuksia. Raskaana olevien naisten alhaiset folaattipitoisuudet ovat hermostoputken sulkeutumishäiriöiden syntymisen riskitekijä kehittyvillä sikiöillä. Kohdeväestö on lisääntymisikäiset naiset ja edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 400 mikrogrammaa foolihappoa vähintään yhtä kuukautta ennen hedelmöittymistä ja kolme kuukautta sen jälkeen.

Foolihapon lähteet

Folaatti eli B9-vitamiini on yhteisnimitys vesiliukoiselle vitamiinille, joka käsittää foolihapon lisäksi monia muita foolihapon tavoin toimivia samankaltaisia molekyylejä. Foolihappo on folaatin synteettinen muoto, joka ei esiinny luontaisesti ravinnossa. Foolihappoa käytetään täydennetyissä elintarvikkeissa ja ravintolisissä, koska se on pysyvämpi rakenteeltaan kuin luontainen folaatti.

Foolihappo muuntuu aktiiviseen muotoon vasta sen imeytyessä elimistöön. Aktiivinen muoto toimii koentsyyminä useissa elimistön biokemiallisissa tapahtumaketjuissa, kuten aminohappojen aineenvaihdunnassa. Aminohapot ovat proteiinien rakennusaineita. Aktiivinen foolihappo on tärkeä myös DNA-synteesissä ja verisolujen muodostuksessa. Tämän lisäksi folaatilla on tärkeä rooli solujen jakautumisessa.

Useat elintarvikkeet sisältävät folaattia. Maksa, vihreät lehtivihannekset ja pavut ovat parhaimpia folaatin lähteitä. Suomessa lähes 60 % folaatista saadaan kasviksista, marjoista ja hedelmistä sekä perunasta ja viljatuotteista (finnravinto 2017). Myös liha- ja maitovalmisteet ovat tärkeitä folaatin lähteitä suomalaisille. Folaatti on hyvin herkkä lämpökäsittelylle ja jopa 15-30 % ruoasta saatavasta folaatista tuhoutuu ruoanvalmistuksen aikana.

  • Folaattipitoinen ruoka

    Folaattipitoinen ruoka

    Folaatti on välttämätön kaikille, mutta erityisesti raskautta suunnittelevien tai raskaana olevien naisten tulee varmistaa riittävä folaatin saanti foolihappovalmisteen muodossa. Foolihappovalmiste on täydellinen lisä normaalin ruokavaliosi rinnalle.

    Lue lisää folaattipitoisesta ruuasta 
  • Foolihapon riittämätön saanti - Sana-sol

    Foolihapon riittämätön saanti

    Suomalaiset eivät saa riittävästi folaattia (foolihappoa) ravinnosta. Raskausaikana foolihapon tarve on tavallista suurempi. Elimistö ei pysty muodostamaan folaattia, joten meidän on saatava sitä ravinnosta.

    Lue lisää foolihapon riittämättömästä saannista 
1 / 2

Foolihapon päivittäinen saantisuositus

Vitamiini / kivennäisaine

Saantisuositus / vrk*

Ravinnossa / vrk

Foolihappo

300 μg / hedelmällisessä iässä olevat naiset 400 μg

Noin 3,5 dl soijapapuja keitettynä / hedelmällisessä iässä olevat naiset n. 4,5 dl

Vitamiini / kivennäisaine

Saantisuositus / vrk*

Ravinnossa / vrk

Foolihappo

300 μg

Noin 3,5 dl soijapapuja keitettynä

*Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014