Tietoa vitamiineista

Vitamiinit ovat suojaravintoaineita, jotka säätelevät elimistön aineenvaihduntaa ja ovat välttämättömiä hiilihydraattien, rasvan ja proteiinien sekä kivennäisaineiden aineenvaihdunnassa. Vitamiinit saadaan elintarvikkeista, koska elimistö ei itse pysty tuottamaan niitä. Näistä poikkeuksena on D-vitamiini, jota keho pystyy muodostamaan ihon altistuessa auringon UV-säteille. (Poikkeuksena on kaamosaika ja talvikuukaudet, jolloin UV-säteily on vähäistä).

Vitamiinit jaetaan kahteen ryhmään, rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin vitamiineihin. Rasvaliukoisiin vitamiineihin kuuluvat A-, D-, E- ja K-vitamiinit. Vesiliukoisiin vitamiineihin kuuluvat B-ryhmän vitamiinit ja C-vitamiini. Vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu elimistöön erityisen hyvin, kun taas rasvaliukoisia vitamiineja elimistö kykenee säilömään pidemmän ajanjakson.

Vitamiinit

Ravintolisät vastustuskyvylle - Sana-sol

A-vitamiini

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Sitä on kutsuttu iho- ja näkövitamiiniksi. Se onkin tärkeä ihojen ja limakalvojen normaalin toiminnan sekä mm. hämäränäön kannalta. A-vitamiini myös vahvistaa vastustuskykyä.

A-vitamiinia saadaan ruoasta sekä A-vitamiinina että sen esiasteena, joka muuntuu elimistössä A-vitamiiniksi. Parhaita lähteitä ruokavaliossa ovat maksa, munankeltuainen sekä ravintorasvat. Hyviä A-vitamiinin esiasteen lähteitä ovat tummankeltaiset ja oranssit kasvikset kuten porkkana ja paprika sekä tummanvihreät pinaatti, parsakaali ja kesäkurpitsa.

Lue lisää A-vitamiinista 

B-vitamiini

Vesiliukoisia B-vitamiineja on kahdeksan: B1-vitamiini (tiamiini), B2-vitamiini (riboflaviini), B3-vitamiini (niasiini), B5-vitamiini (pantoteenihappo), B6-vitamiini (pyridoksiini), foolihappo (folaatti), B12-vitamiini ja biotiini. B-vitamiineja tarvitaan mm. vastustuskyvyn ylläpitoon, energia-aineenvaihduntaan, punasolujen muodostukseen, väsymyksen ja uupumuksen ehkäisyyn sekä hermoston, ihon ja hiusten toimintaan.

B-vitamiinien lähteet ruokavaliossa vaihtelevat riippuen B-vitamiinista. Esimerkiksi foolihappoa on runsaasti tummanvihreissä vihanneksissa, perunassa, palkokasveissa ja täysjyvätuotteissa ja riboflaviinia eli B2-vitamiinia maitotuotteissa, lihassa ja täysjyväviljassa. B12-vitamiinia taas saa vain eläinkunnan tuotteista eli lihasta, kalasta ja maitotuotteista.

Lue lisää B-vitamiineista 

C-vitamiini

C-vitamiinia tarvitaan jaksamiseen ja vastustuskyvyn vahvistamiseen. Se toimii antioksidanttina eli edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä. Sillä on tärkeä tehtävä myös ihon ja hampaiden kannalta, sillä se osallistuu kollageenin muodostukseen.

Parhaita C-vitamiinin lähteitä ovat kasvikset, peruna, marjat ja hedelmät. Suomalaiset saavat C-vitamiinia runsaasti myös mehuista.

Lue lisää C-vitamiinista 

D-vitamiini

D-vitamiini vahvistaa vastustuskykyä. Sitä tarvitaan myös lihasten, luuston ja hampaiden toimintaan.

D-vitamiinia saadaan kalasta, D-vitaminoiduista maitotuotteista ja vastaavista kasvivalmisteista sekä ravintorasvoista. Jonkin verran D-vitamiinia on myös sienissä.

Lue lisää D-vitamiinista 

E-vitamiini

E-vitamiinin tehtävä on toimia antioksidanttina eli edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä.

E-vitamiinin tärkeimmät lähteet ruokavaliossa ovat ravintorasvat ja öljyt. Sitä saadaan myös kasviksista, viljavalmisteista ja lihasta.

Lue lisää E-vitamiinista 

K-vitamiini

K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini. Sitä tarvitaan erityisesti veren hyytymiseen ja luuston toimintaan.

K-vitamiinia saadaan parhaiten kasviksista, erityisesti tummanvihreistä kasviksista. Hyviä lähteitä ovat myös peruna ja rasvat. Sitä saadaan myös marjoista ja hedelmistä, lihasta ja kananmunasta.

Lue lisää K-vitamiinista 
Sana-sol suosittelu

Usein kysyttyä vitamiineista

Mitkä vitamiinit ja kivennäisaineet ovat erityisen tärkeitä raskaana oleville naisille?

Raskaana oleville, kuten muillekin, suositellaan tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää riittävästi energiaa ja välttämättömät ravintoaineet.

Kaikille raskaana oleville naisille suositellaan 400 mikrogramman foolihappolisää ensimmäisten 12. raskausviikon ajaksi ja 10 mikrogramman D-vitamiinilisää koko raskauden ajaksi. Tämän lisäksi rautalisä voi olla tarpeen 12.raskausviikon jälkeen, mikäli Hb laskee alle 110 g/l raskauden 1.kolmanneksen aikana tai alle 100 g/l myöhemmässä vaiheessa. Niille raskaana oleville, jotka eivät käytä maitoa tai maitotuotteita tai kalsiumia sisältäviä täydennettyjä elintarvikkeita, suositellaan 1000 mg:n kalsiumlisää tai mikäli edellä mainittujen ruoka-aineiden käyttö on vähäistä, 500 mg:n kalsiumlisää koko raskauden ajan. Mikäli raskauden aikana jodin saanti ruoasta on vähäistä, 150 mikrogramman jodilisä on tarpeen.

Sana-sol Mama monivitamiini sisältää kaikkia tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita raskaana olevalle naiselle.

Mitkä vitamiinit ovat erityisen tärkeitä lapsille?

Lapsi kehittyy nopeasti. Tämän vuoksi lapsen ensimmäiset vuodet ovat erittäin tärkeitä terveellisen ravinnon suhteen. Painon lisääntyminen, kasvaminen ja kasvava energian tarve ovat oleellisia asioita lapsuudessa ja nuoruudessa. Monipuolinen ja riittävä ravinto on tärkeää kasvavalle lapselle ja yleisesti ottaen pohjoismainen ravinto on riittävä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Erityistä huomiota tulee kiinnittää riittävän D-vitamiinin saantiin. Kaikille alle 18-vuotiaille lapsille suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä ympäri vuoden. Alle kaksivuotiaille suositeltava D-vitamiinimäärä D-vitamiinilisästä on 10 mikrogrammaa ja 2-18-vuotiaille 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa. Tämän lisäksi lapsuudessa ja nuoruudessa tulee kiinnittää huomiota riittävään raudan ja kalsiumin saantiin. Lapsilla, jotka eivät käytä maitotuotteita, saattaa olla tarve jodilisälle.

Sana-sol Vitanallet tuoteperheestä löydät pehmeän pureskeltavat ja hyvänmakuiset vitamiinit koko perheelle 3-vuotiaasta lähtien.

Mitkä vitamiinit ovat parhaita hiuksille?

Vitamiineilla on useita eri tarkoituksia. Biotiini ja sinkki todistetusti edesauttavat ylläpitämään normaaleja hiuksia.

Tutustu Sana-solin biotiinia sisältäviin vitamiinivalmisteisiin täältä.

  • Terveyttä koko perheelle - Sana-sol

    Terveyttä koko perheelle - joka päivä

    Jokaisella perheenjäsenellä on omat päivittäiset ilonsa ja haasteensa, jotka vievät energiaa. Terveelliset raaka-aineet ja hyvä energiaravintoaine-, vitamiini- ja mineraalitasapaino ovat tärkeitä hyvinvoivan kehon ja mielen ylläpitoa varten.

    Lue lisää jokapäiväisestä terveydestä 
  • Voi hyvin - Sana-sol

    Voi hyvin!

    Kun elimistö voi hyvin, sinäkin voit hyvin – minkä ansiosta myös ympärillä olevat ihmiset voivat hyvin. Ravintoaineiden riittävä saanti on tärkeää terveydelle ja hyvinvoinnille, joten katso, että pidät huolta itsestäsi ja että saat niitä riittävästi.

    Lue lisää hyvinvoinnista 
  • Muista ravintolisät - Sana-sol

    Muista ravintolisät - näin nautit ne helposti

    Unohdatko ravintolisät usein kaappiin? Et ole ainoa, mutta tapoja ja tottumuksia on mahdollista muuttaa. Tee päivittäisestä ravintolisän ottamisesta helppoa.

    Lue miten nauttia ravintolisistä joka päivä